Броят на кюрдските бежанци от Сирия, които са навлезли в Турция през последните четири дни, е достигнал 200 000 души, съобщи СиЕнЕн.

Сирийски кюрди спряха настъпление на "Ислямска държава" до Турция
Още...

Турция е подготвена за „най-лошият сценарий", в случай на още по-голям наплив на бежанци, напускащи родните си места заради „Ислямска държава", чийто сили напредват към районите, граничещи с Турция. Това заяви по-рано днес турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от AP.

Досега, за 3,5 години конфликтът в Сирия е принудил над 1 милион души да напуснат границите на родината си, отбелязват от ООН.

„Това не е природно бедствие... Това, с което се сблъскваме е бедствие, причинено от човека", заяви Куртулмуш. По думите му Турция няма информация за това колко селища са били нападнати, нито колко местни ще бъдат принудени да избягат.

„Неконтролируема сила от другата страна на границата атакува цивилни граждани. Степента на бедствието е по-голяма от тази на природен катаклизъм", каза още вицепремиерът на Турция.

Вчера страната затвори границата си за турските кюрди, за да предотврати евентуално тяхно присъединяване към боевете в Сирия. Ден по-рано стотици кюрди са навлезли на сирийска територия през Турция именно с тази цел.

Турски войски по границата са използвали вода и сълзотворен газ срещу бежанците, докато от турската страна на границата няколко про-кюрдски настроени депутати са организирали седящ протест срещу действията на властите.