САЩ и съюзниците им са нанесли тази нощ първите въздушни удари по позиции на групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия, предаде CNN.

Това е съобщил адмирал Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Решението е било взето в понеделник от армията.

Съобщава се, че Вашингтон е нанесъл ударите с помощта на съюзници сред арабските държави - Бахрейн, Катар, Йордания, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Йорданската армия информира, че е участвала в удари срещу „терористични групи", които са планирали да извършат атентати в Йордания, с което намекна, че Аман се е присъединил към американската операция в Сирия, предаде Ройтерс.

Русия критикува САЩ за бомбардировките в Сирия
Още...

Армията не уточнява къде техните сили са нанесли поражение на терористите.

Военновъздушните сили унищожиха редица мишени на терористични групировки, които се стремят да извършат терористични нападения в Йордания", отбелязва се в съобщението на армията.

Жители на град Ракка са съобщили, че са чули силни експлозии.

Източник от отбраната на САЩ е заявил пред Ройтерс, че въздушните удари може би са били насочени към около 20 мишени. По думите на представителя някои от целите са били поразени от крилати ракети „Томахоук", изстреляни от най-малко един американски кораб.

Друг представител е казал пред медията, че е бомбардиран град Ракка, където е укреплението на „Ислямска държава".

Ройтерс информира също, че най-малко 30 въздушни удара са нанесени по „Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр ез Зор.

Междувременно Дамаск обяви, че САЩ са информирали за бомбардировките посланика на близкоизточната страна в ООН преди да предприемат операцията в Сирия, предаде АП. Американски източник каза, че САЩ са информирали сирийското правителство за плана, но не са търсили разрешение от Дамаск.

От Сирийския център за човешки права съобщиха, че „десетки" ислямисти са били убити или ранени при ударите над сирийския град Ракка.

Има десетки ранени и убити", подчертаха от центъра.

САЩ и партньорите им обявиха, че са убили най-малко 20 ислямисти от „Ислямска държава", след като са провели 50 въздушни атаки в Сирия.

Поразени са цели в сирийските провинции Ракка и Дейр ез Зор, бомбардирано е било и крилото на „Ал Кайда" "Фронтът ал Нусра" в провинциите Идлиб и Алепо, отбелязаха от Сирийския център за човешки права.

Джон Кери ни предупреди за ударите, обяви Сирия
Още...

По-късно от центъра уточниха, че са загинали 8 цивилни, включително три деца и 50 екстремисти при бомбардиране на "Фронтът ал Нусра".

Пентагонът уточни, че са проведени 14 въздушни атаки и са били изстреляни 47 крилати ракети. От информацията става ясно, че са били използвани изтребител, бомбардировач, безпилотен самолет и ракети „Томахоук".

Ударите „унищожиха или нанесоха поражения на „Ислямска държава" в района на Ракка, Дейр аз Зор, Ал Хасака и Абу Камал, и включваха цели като бойци на групировката, тренировъчни центрове, щаб квартири, контролни и командни пунктове, складове, финансов център, камиони за доставки и бронирани машини", допълват от Пентагона.

Според военното министерство на САЩ операцията срещу "Ислямска държава" в Сирия е имала за цел да попречи за извършване на "непосредствени атаки" срещу американски интереси.

47-те ракети „Томахоук" са били изстреляни от американските кораби USS Arleigh Burke и USS Philippine Sea, действащи в международни води в Червено море и Персийския залив.

Пентагонът отбелязва още, че „отделно САЩ са провели действия за предотвратяване на терористични атаки срещу американски и западни интереси, подготвяни от мрежа от ветерани от „Ал Кайда" - групировката "Хорасан" - която има възможност в Сирия да организира терористични нападения в чужбина, да изгражда и тества самоделни взривни устройства, и да вербува западни граждани, които да участват в техните операции. Тези въздушни удари бяха извършени след оценки на САЩ".

Американски военен представител каза, че е била атакувана групировката „Хорасан", защото е била близо до извършването на терористични атаки в САЩ и Европа.

Както е известно, ИД е активна в Ирак и Сирия, но досега ударите бяха само над Ирак и съюзниците отричаха да се готви операция и над Сирия.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че единствено сирийското правителство може да разреши такива удари.

Междувременно ИД заплаши враговете си от Запада с ответни нападения.