За първи път днес бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич ще застане пред съдиите от Международния трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Припомняме, Радован Караджич бе заловен от сръбските власти на 21 юли, като рано сутринта на 30 юли той бе екстрадиран в Холандия.
От 25 юли 1995 г. той е обявен за международно издирване, заедно с бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич и бившия президент на непризнатата Република Сръбска Крайна в Хърватия Горан Хаджич, които все още се издирват.

На Караджич ще бъде прочетен списък с повдигнатите срещу него обвинения и трябва да отговори дали се признава за виновен по всяко едно от тях.

Това е стандартна процедура, през която преминават всички обвиняеми през първите 48 часа от предаването им на Хагския трибунал. В някои случаи процедурата може да бъде отложена с 30 дни.

Съгласно разпореждането на председателя на Международния трибунал за бивша Югославия Фаус Покар обвинението официално ще бъде предявено от холандския съдия Алфонс Ори.

Ако Караджич се признае за виновен, съдът ще определи неговото наказание. Ако той отхвърли вината си дори и по едно от обвиненията от общо 11-те, предстои процес.
Според утвърдената процедура обвиненият има право да отговаря на обвинението до 30 дни. Ако днес Караджич запази мълчание, то съдът ще счете, че той не се признава за виновен.

Против бившия президент на Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) са повдигнати обвинения в нарушения на Женевската конвенция от 1949 г., в нарушение на законите и обичаите на войната, в геноцид и в престъпления против човечеството.

Според обвинението престъпленията са били извършени срещу босненските мюсюлмани, хървати и други етнически общности по време на босненската война от 1992 до 1995 г. Централно е обвинението за геноцида в Сребреница, където е до момента продължават да се откриват масови гробове.

Ако Караджич се признае за виновен, той може да бъде осъден на доживотен затвор.

Подготовката за съдебния процес срещу Караджич може да отнеме няколко месеца, а самият процес - няколко години.

Съгласно решението на ООН Хагският трибунал за бивша Югославия трябва да прекрати дейността си през 2010 година, а процесите на първа инстанция трябва да са приключени още през тази.

Не е изключено да се наложи ООН допълнително да регулира казуса.