Властите са екстрадирали бившия босненско сръбски лидер Радован Караджич рано тази сутрин.

Той ще бъде изправен пред Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия. Караджич вече е пристигнал в Хага, съобщават представители на сръбските власти, цитирани от АП.

Три джипа със затъмнени стъкла са потеглили от сградата на сръбския специален съд за военните престъпления в Белград в около 3.45 ч. сутринта местно време.

Служителка на прокуратурата потвърди, че Радован Караджич е бил в един от трите автомобила със затъмнени стъкла, излезли от сградата на съда, в която бившия босненско сръбски лидер бе държан след залавянето му на 21 юли.

Служителката е пожелала да запази анонимност, защото няма право да разкрива подробности по екстрадирането на Караджич пред журналисти.

По-късно Караджич е бил качен на специален малък самолет, с който е екстрадиран в Холандия. Самолетът се е приземил на летището в Ротердам, далеч от журналистическите обективи, съобщава още АП.

На летището Караджич е бил транспортиран с хеликоптер до центъра за задържане на обвиняемите от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Схевенинген.

Очаква се той да бъде призован до 2 дни и ще бъде съден по всички 11 обвинения, включително и за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Той може да отлага защитната си пледоария до 30 дни. Караджич е решил да се защитава сам в съда.

Припомняме, Радован Караджич, президентът на самопровъзгласилата се Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина, който беше издирван в цял свят, беше арестуван в Сърбия на 21 юли.

Вчера в Белград се проведе митинг в защита на Радован Караджич, който трябва да бъде предаден на Международния съд за военните престъпления в бивша Югославия.

Полицията дори използва сила, за да разпръсне някои групи от протестиращи със сълзотворен газ и гумени куршуми. Сръбските медии съобщават за 50-тина ранени, половина от които са полицаи.

Митингът бе организиран от крайно дясната Сръбска радикална партия и подкрепен от партията Нова Сърбия. Около 10 000 души се събраха на призива в подкрепа на Караджич.