Руският министър на външните работи Сергей Лавров прикани правителството на Башар aл Асад да предаде химическите оръжия под контрола на на международната общност, предаде CNN.
Според руския топ-дипломат така страната ще избегне въздушни удари.

Малко по-късно стана ясно, че сирийският външен министър Уалид Муалем е приветствал призива на Кремъл за изход от конфликта чрез предаване на оръжията.

Внимателно слушах изявлението на министър Лавров и заявявам, че Сирия приветства руската инициатива, заради загрижеността на сирийското ръководство за живота на гражданите и сигурността на страната ни.
Ние сме уверени в мъдростта на руското ръководство, което се старае да предотврати американската агресия срещу нашия народ, коментира още Муалем.

Припомняме, по-рано днес американският държавен секретар Джон Кери заяви, че ако Башар aл Асад предаде химическите си оръжия, ще избегне удари срещу страната си, но изрази съмнение, че той би извършил това действие сега.

Малко след изявлението на Кери, от Държавния Департамент на САЩ уточниха, че той единствено е подчертал малката вероятност за това сирийският режим да сложи оръжие. От администрацията на Кери определиха думите му като "риторичен аргумент".

Междувременно и Лондон реагира, като заяви, че споделя инициативата на Русия,
ако Сирия предаде химическите си оръжия под международен контрол, това ще е голяма крачна напред. Но ние трябва да сме сигурни, че това действие няма да е за отвличане вниманието от истинските проблеми, коментира премиерът Дейвид Камерън.

Великобритания няма да участва в каквато и да е операция срещу Сирия, а ще оказваме силен политически натиск над режима на Асад, в това число и в рамките на ООН, заявява още Камерън пред британския парламент.

Премиерът на Обединеното Кралство също така предупреди изявлението за предаването на химическите оръжия от сирийска страна да не бъде използвано като "тактика за отвличане на вниманието".

"Ако Сирия ще предава своите химически оръжия на международно наблюдение, очевидно това би било голяма стъпка напред" заяви Камерън пред парламента и добави „Ние трябва да бъдем внимателни и да подсигурим, че това не е тактика за отвличане на вниманието или за започване на преговори по други аспекти на кризата, а не по настоящия проблем."

„Сигурен съм, че международната общност ще предприеме бързи действия, за да гарантира, че тези резерви от химически оръжия ще бъдат съхранявани на сигурно място и че ще бъдат унищожени", заяви от своя страна генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.