Сигналът за делото, образувано срещу ген. Димитър Шивиков за злоупотреба с власт и служебно положение, не е бил анонимен. Това съобщиха от Главна прокуратура.

"Досъдебното производство е било образувано на 01 април 2015 г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства, на бриг. генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба с власт и служебно положение с цел имотна облага (чл. 387 ал. 3 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс)", уточняват от държавното обвинение.

Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали (включително и анонимни), отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция" за установени нарушения. Нарушенията са използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Д. Шивиков, за ремонт на лично жилище.

"След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура - София е изискала от органите на военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, служба „Военна полиция" е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната", известяват от прокуратурата.

Припомняме, ген. Димитър Шивиков бе най-вероятният кандидат за военен представител на командването на НАТО в Монс.

По времето на операцията на Многонационалните сили в Ирак той командваше Четвъртия български батальон, от който трима бойци загинаха.

Ген. Шивиков е автор на девиза на спецсилите: "Там, където другите не могат". В негова подкрепа се вдигнаха хиляди жители на Карлово, а лично военният министър Николай Ненчев изрази подкрепата си с обръщение, публикувано на страницата на военното министерство.