В Карлово започна подписка в подкрепа на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада - бригаден генерал Димитър Шивиков, предаде БНР. Мотото на подписката е: "Да защитим честта на бригаден генерал Димитър Шивиков - един достоен български офицер, истински патриот и родолюбец!".

В нея се включиха и кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, и председателят на Общинския съвет Стойо Карагенски.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада беше обвинен от Софийската градска прокуратура в злоупотреба със служебно положение, тъй като неправомерно е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. В своя защита бригаден генерал Шивиков каза, че военнослужещите са му помогнали на приятелска основа и определи случващото се като злонамерена акция.

Той е автор на девиза на спецсилите на Българската армия: "Там, където другите не могат".

Според вестник "Сега" от май месец ген. Шивиков е трябвало да бъде командирован като военен представител на България в командването на НАТО в Монс. След вчерашното обвинение шансовете му да замине са силно намалели.

Постът на българския представител в командването на Алианса не за пръв път се оказва трудно достъпен за номинираните висши офицери. През 2004 година военният представител на България в командването на НАТО за Европа (SHAPE) е отзован заради отказан достъп до секретната информация на пакта.

Тогава номинираният от генералния щаб ген. Павломир Кънчев се завърна в София, а президентът назначи ген. Ангел Златилов за национален военен представител в съюзното командване по операциите в Монс, Белгия.

На този пост са били генерал-майор Стефан Василев, който на 16 октомври 2009 г. беше сменен от контраадмирал Георги Георгиев. На 1 декември 2012 г. контаадмирал Георгиев бе назначен за заместник-началник на отбраната.

Длъжността национален военен представител в Националното военно представителство в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия тогава пое бригаден генерал Марин Начев. Преди това Начев бе директор на дирекция „Операции и подготовка".