Подготвят промени в Закона за защита на класифицираната информация заради ген. Димитър Шивиков, стана ясно от пламенна защита на генерала, подписана от военния министър Николай Ненчев и публикувана на страницата на военното министерство.

С промяната се цели ограничаване на случаите на отнемане на достъпа до класифицирана информация, в това число при образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер, но преди да е налице влязла в сила присъда.

В Министерството на отбраната е назначена работна група със задача изготвянето на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В работната група ще се обсъдят случаите на прекратяване на договорите за военна служба, в това число и хипотезата - при отнемане на достъп до класифицирана информация.

При обсъждането ще бъдат отчетени и предложенията, постъпили от въоръжените сили за такава законодателна промяна, която да гарантира както интереса на военнослужещия с отнет достъп, но без влязла в сила присъда, така и интересите на държавата, съобщават от МО.

Военният министър Николай Ненчев категорично се обяви в защита на ген. Димитър Шивиков, който подаде оставка след заведено дело срещу него по анонимен сигнал, че е използвал войнишки труд за ремонт на апартамента си.

"Несъвършенство в закона позволява държавата лесно да бъде лишавана от приноса на високо подготвени офицери с безценен боен опит от мисии и операции. В Република България, в условията на демокрация и гражданско общество, е недопустимо да се вменява вина и да се отнема достъпа до класифицирана информация на военнослужещи в хода на предварително разследване срещу тях, базирано на анонимни доноси и сигнали", пише Ненчев.

Отнемането на разрешението за достъп до класифицирана информация на бригаден генерал Димитър Шивиков не е единствения случай, но за първи път се посяга на висш офицер, пише министърът.

"Без достъп генерал Шивиков не може да изпълнява своите задължения. Но ако по-късно бъде оправдан от съда, той няма да може да се завърне на военна служба, съгласно разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили", твърди Ненчев. Отнетият допуск може да бъде върнат след 3 години, когато генералът ще е загубил форма, а и ще е млад за пенсиониране.

"Българската държава е инвестирала огромни финансови средства в обучението и подготовката на висшия команден състав, включително в престижни военни учебни заведения извън страната. Това ни задължава да използваме максимално техния потенциал и да подхождаме внимателно и аргументирано при освобождаването им от военна служба", твърди министърът.

Той призовава да не си заравяме главата в пясъка, проявявайки бездушие и примирение. Нека браним честта и достойнството на тези, от които очакваме да отбраняват Родината, ако се наложи дори с цената на живота си.

По-рано през деня министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с личния състав на военните от 61-ва Стрямска механизирана бригада, дислоцирани в гарнизон Карлово. Той разговаря и с командирите на военните формирования на бригадата в Казанлък и Плевен, съобщиха от МО.

На срещата командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков увери министъра на отбраната, че въпреки създалата се ситуация около неговото освобождаване, личният състав на бригадата е с висок боен дух, мотивиран за служба и за изпълнение на задачите.

Министър Ненчев и лично изказа подкрепата си за командира на 61-ва механизирана бригада. Той увери военнослужещите и цивилните служители, че ще направи всичко, което е в неговите правомощия, за да излезе наяве обективната истина.

Припомняме, по това време трябваше да бъде разгледана кандидатурата на ген. Шивиков за национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс.

Ген. Димитър Шивиков бе командир на Четвъртия български батальон в Ирак, от който загинаха трима бойци.

При рутинен нощен патрул в зоната за отговорност е прострелян смъртоносно офицерски кандидат Гърди Гърдев. Военнослужещият е убит от американски часови на пост в радиорелейна база, намираща се в близост до магистрала "Тампа". Инцидентът се случва на 4 март 2005 г. и е категоризиран е като приятелски огън.

Два месеца по-късно, на 3 май, офицерските кандидати Преслав Стоянов и Валентин Донев загиват в резултат на пътен инцидент при пустинна буря. Инцидентът се случва на 35 км от границата с Кувейт. Преслав Стоянов загива намясто, а Валентин Донев почива от раните си в английската военна болница, град Басра.