Дали на бившия премиер Сергей Станишев ще бъдат повдигнати обвинения за разпространяване на квалифицирана информация, ще се реши след анализа на документи, които са намерени при обиска на офиса на Алексей Петров. Това стана ясно от изявление на главния прокурор.

Припомняме, експерти на ДАНС направиха анализ на доклада, който Алексей Петров преди време връчина Бойко Борисов и за който се смяташе, че е бил загубен от експремиера Станишев.
Те са категорични, че има данни, които представляват квалифицирана информация.

Към днешната дата прокуратура може да повдигне обвинения срещу Станишев за непредумишлено разпространение на квалифицирана информация. Това обаче би било санкционирано най-много с глоба.

Намерените документи обаче в офиса на Алексей Петров са подвели разследващите в друга посока - дали те не са били откраднати нарочно с цел да се компрометира Станишев.

Засега прокуратурата се въздържа да предприеме каквито и да е било действия, докато не излезе и крайният анализ, стана ясно още от думите на главния прокурор.

Главният прокурор Борис Велчев заяви още, че е поел ролята на посредникмежду прокуратурата и МВР. "Това е опит да се омиротворят тези отношения в името на това, че и прокуратурата също е част от борбата с организираната престъпност", каза Велчев.

Припомняме, между МВР и съдиите се разрази скандал, след изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се търси начин делото за пране на пари Стойков-Николов да се прехвърли в Германия, за да може да се стигне до присъда - нещо което няма да стане у нас.

На срещата между ВСС и вътрешния министър преди дни не е ставало въпрос за „Октопод във ВСС и в съда", отрече главният прокурор.

Нямам никакво желание за политическа кариера. Tова заяви главният прокурор Борис Велчев по повод появили се коментари в медиите, че той ще бъде една от кандидатурите за президент на НДСВ.

Имам какво да правя след мандата си, не ме забърквайте в политика", допълни Велчев и обясни, че и без това мандадът му на главен прокурор и твърде дълъг и смята след него да се отдаде на научна дейност.