Ние търсим всякаква съпричастност за извършени престъпление в стар период и там (в чужбина, бел.ред.) да търсим някаква възможност тези лица да получат някаква справедливост.

Така вътрешният министър Цветанов продължи темата относно казуса „Николов-Стойков".

След като няколко часа по-рано днес - в Министерски съвет - Цветанов заяви, че има възможност делото срещу двамата да бъде изнесено в Германия, в късния следобед министърът контрира медиите - Кой ви е казал, че става въпрос за това дело (за пране на пари).
Това са лица и хора, които са се занимавали с друг вид криминална дейност, уточни Цветанов.

Повод за това изказване бе острата реакция на Софийски градски съд, който определи поведение на министъра за недопустимо, както и това, че не съществува какъвто и да е механизъм по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет - да разследва престъпления извършени от български граждани и на нейна територия.

Ние търсим възможност с нашите партньори при доказване на престъпление, извършено на тяхна територия, тези лица да бъдат изпратени там и да бъдат съдени, уточни Цветан Цветанов.

Той обясни, че става въпрос за други престъпление, а не за това, в което са обвинени Марио Николов и Людмил Стойков - пране на пари.

Юроджъст набира скорост, посочи още Цветанов и затова той е убеден, че съвсем скоро ще има европейски съд, който ще решава определени казуси и дела.

Министър Цветанов не пожела да отговор на въпроса на news.bg дали МВР има съмнения за извършени стари престъпления от Николов и Стойко, както и отказа да коментира дали има връзка между тези евентуални съмнения и комуникацията между България и Германия, която тече в последно време във връзка с банковите сметки на родни бизнесмени. 

Всички, които днес са едни добре изградени бизнесмени, за което държавата е спомогнала със съдействието и с впиването на октопода в държавните институции, това са хора които по никакъв начин не се припокриват с истинските бизнесмени, коментира още министър Цветанов.

Той оприличи бизнесмените Николов и Стойков на братята Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, които се представят според него за „най-големите борци за оправяне на българката икономика".

Казаното от Стоянови не е истина, смята министърът.

По повод „Николов-Стойков" по-рано днес Цветанов коментира още, че у нас делото се проточва, а в Германия вече има осъдени лица.

Припомняме, Софийският градски съд в понеделник отхвърли искането на прокуратурата за разпит на двама германски и четирима швейцарски граждани по делото за източване на САПАРД. Обвиненията са срещу Марио Николов.

Двамата германци са осъдени за източването на САПАРД по международната афера, а швейцарците се разследват.

Създадена е добра координация за взаимодействие с АФКОС и разследващото звено за злоупотреби с европейски средства, което е в прокуратурата, коментира още Цветанов.
Трябва да ви кажа, че работим изключително добре, допълни той.

Според него по-важното е как ще се създадат механизми за превенция на злоупотребите с евросредства.

Също така, стана ясно от думите на вътрешния министър, спецекип на ОЛАФ идва в България да ни помага за прозрачното усвояване на средствата по една от оперативните програми.

Припомняме, случаят САПАРД отново стана една от най-обсъжданите теми в рамките на посещение на делегация на ОЛАФ у нас, водена от Тиери Кретен.

Припомняме, делото срещу Николов и Стойков, известно като делото „Сапард" се точи вече от две години, докато в Германия съответния случай приключи още през ноември 2008 година. Не веднъж от ОЛАФ са посочвали, че следят случая и очакват осъдителни присъди.