Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща да се подготви добре за предстоящия вот на недоверие, който предстои да бъде внесен в Народното събрание. Той посочи, че ще защити труда на българската правоохранителна система и българските граждани, които през последните години са ставали жертва на престъпления.

В сградата на МВР Цветанов се срещна с представители на Европол, италианското посолство и Secret Service. На пресконференцията дойде и американският посланик Джеймс Уорлик, който също поздрави българските власти за специализираната операция „Шок".

Ще се подготвя максимално добре, за да защитя труда на българската правоохранителна система и да защитя българските граждани, които ставаха в последните години жертва на престъпления". Така министър Цветанов отговори на въпрос за вота на недоверие, който ще бъде внесен в петък.

По време на пресконференцията той посочи, че това е оценка на политически партии и допълни, че за него е по-важна оценката на българското общество.

„Когато участвахме в изборите 2009 година, ние казахме какво ще направим. Заявявахме, че ще прекършим тежката организирана престъпност, ще положим усилия да прекратим функционирането на престъпни групи, които извършват отвличания, поръчкови убийства, печатане на фалшиви евра, фалшиви долари, връщане партньорството с евроатлантическите партньори и абсолютно пълна оперативна свобода на службата и да бъдат убедени, че няма да има политически чадъри зад когото и да било", припомни вътрешният министър.

Цветанов благодари за оценката, която се дава от евроатлантическите партньори.

Надяваме се, че това, което правим, е в интерес на обществото и най-вече да защитим човешките права на всички български граждани и на всички чужди граждани, които стават жертви от подобни престъпни групи, които бяха неутрализирани през последните две години", посочи той. По думите му, това води до политическо говорене.

Според вътрешния министър затворена страница са престъпленията, свързани с поръчкови убийства, рекет, изнудване, грабежи, отвличания.

„За мен това е един голям успех - че успяхме да променим статуквото. За мен е удоволствие като министър на вътрешните работи да се чуват добри оценки за българската правоохранителна система, защото тази оценка идва от държави, където има развита правова демокрация", категоричен е той.

Цветанов обясни, че иска, когато застане на една маса на разговор с партньори да ги гледа в очите и да продължава да ги гледа в очите, а не да води политика, която да бъде угодна на един или друг и която да бъде с неефективност в правоохранителната система.

Цветан Цветанов опроверга информацията, изтекла от някои медии, че ГЕРБ събира политически компромати срещу опоненти. Вицепремиерът заяви: „Това е недемократично и може би са прийоми от началото на демокрацията или в тоталитарния режим".