Започнаха консултациите в парламента за вот на недоверие срещу вътрешния министър Цветан Цветанов и кабинета. Първите разговори бяха между Яне Янев и лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов.

Считам, че за първи път, откакто ГЕРБ е на власт, има възможност да не се гледа егоистично и партийно, а да се направи нещо добро за страната и за националната сигурност, заяви след срещата лидерът на РЗС.

Ако Цветан Цветанов бъде отстранен от поста министър на вътрешните работи, ще излязат такива безобразия, които нямат аналог в цялата Европа, подчерта Янев. Тези безобразия той обаче пази за дебатите по вота.

Цветанов обеща да се подготви добре за вота срещу него
                                   Още...

Според него вътрешният министър е работил с определени групировки в предишната предизборна кампания. Този човек е изключително вреден, той се е впил като кърлеж в системата на МВР и има голяма опасност да инфектира целия организъм, смята още лидерът на консерваторите.

ГЕРБ си искат Цветанов, тичал добре до премиера
Още...

Единството в позициите между леви и десни за този вот Янев си обяснява с това, че всички се обединяват в името на всеобщото благо. За нас е безспорен факт, че има срив в системата на МВР и той трябва да бъде преодолян максимално бързо, заяви още Яне Янев.

Той бе категоричен, че този път ГЕРБ ще останат в изолация и ще се крепят само на "купени пионки". Консерваторите този път ще участват в дебатите и в гласуването на вота.

Янев прогнозира, че има голяма вероятност до края на седмицата вотът да бъде внесен в деловодството на НС. За момента по думите на Янев мотивите към вота са общи.

Най-вероятно ще подкрепим вот на недоверие, ако той е фокусиран върху политиката в сектора "вътрешна сигурност". Това заяви от своя страна и Иван Костов след срещата с Яне Янев.

Водещи във вота срещу вътрешния министър, по думите му, ще са от ДПС, тъй като сред основните мотиви в подготвяния вот е нарушаването на човешките права и полицейското насилие.

Костов уточни, че сините не са вносители на вота, но ще го подкрепят, ще участват в дебатите и в гласуването.

ДПС и ОДС на Софиянски се договориха за сътрудничество на изборите
Още...

Сините са получили черновата на мотивите на вота. От така представените мотиви те са доволни, тъй като почти изцяло се припокриват с мотивите на Синята коалиция да снеме доверието си от вътрешния министър.

По-късно БСП и ДПС също приключиха с консултациите за вота на недоверие. На брифинг в парламента Лютви Местан подчерта, че двете формации са постигнали съгласие по темата за вота - срещу политиката в сектор сигурност, заради провала в Шенген, полицейщината и нарушаване на човешките права.

Този петък опозицията се кани да внесе вота в деловодството на НС. Утре, по думите на Лютви Местан, мотивите ще бъдат прецезирани и започва събирането на подписите.

Инициативата е отворена за всички народни представители в 41 НС, изтъкна депутатът от ДПС.

Припомняме, по-рано днес след разговорите между РЗС и Синята коалиция стана ясно, че те също ще подкрепят вота, като Иван Костов изтъкна, че сините са съгласни с мотивите на ДПС.

БСП и партията на Доган са постигнали и сходство за целите на вота - оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори. Смятаме, че ресурсите на този кабинета са изчерпани, коментира Местан.

Частично удовлетворение за опозицията би била и оставката на един или друг министър.

Цветан Цветанов се оказа лицето, което успя да обедини толкова разнородни опозиции, посочи от своя страна и Ангел Найденов. По думите му за 2 години вътрешният министър успял да обедини срещу себе си различни партии, неправителстени организации.

Опозицията не се отказва от вот на недоверие за цялостна политика, но летният политически сезон ще бъде финализиран с вота срещу Цветанов.

На въпрос говорено ли е с другите партии за вота, от ДПС поясниха, че срещите с другите формации текат в кулоарен формат.