По последна информация 57 души са задържани в хода на стартиралата специализирана полицейска операция „Шок", която се провежда на територията на цялата страна.

Около 50-ма от тях имат криминални регистрации за различни престъпления.

45 от задържаните са арестувани в България, 10-ма в страни от Европейския съюз и двама в САЩ. Арестите у нас са станали в Кюстендил, в Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас.

При един от арестите в София полицаите застреляли кучето на задържания, въпреки че никой от семейството не е оказал съпротива. Това съобщи адвокатът на задържания Мариана Тодорова, която е защитник и на Златомир Иванов - Баретата.

Тодорова разказа, че в къщата, в която е бил арестуван клиентът й, е имало повече от 10 души, сред които и деца. Полицаите обявили пред семейството, че има акция и то се съгласило да отвори вратата и да пусне вътре служителите на реда.

Тодорова обясни, че въпреки това полицаите разбили вратата преди жената на клиента й да успее да отвори.

Служителите на реда показали документи, но не са оставили семейството на арестувания да ги прочете. „Показали са хвърчащи листове и са казали, че има европейска заповед за арест", обясни още адвокатката.

Тя възмутено заяви, че не е имало достъп на адвокат до задържаните.

Мариана Тодорова разказа, че клиентът й е бизнесмен и има фирма. По думите й той няма оръжие, няма коли, няма наркотици - бизнес, не е осъждан.

Съпругата на задържания е била в много тежко състояние, когато обяснявала на Тодорова как точно е станало задържането. „Малко трудно й беше да ми обясни какво се е случило с оглед на обстоятелството, че има и застреляно куче и деца е имало в къщата. Това е травма", коментира адвокат Тодорова.

Тя бе категорична, че „полицейското насилие продължава не само при полицейските акции, но и по принцип всекидневно". 

„Това, че журналистите не знаете какво се случва всеки ден във всички районни полицейски управления, не значи, че няма полицейско насилие", обърна се Тодорова към медиите.

Тя посочи, че много нейни клиенти са задържани и след това ги освидетелстват.  „Трябва да питате полицейските служители защо превишават правата си и защо след като бъде задържано едно лице и като подадем жалба в полицията или в прокуратурата за насилие, след това се оказва, че е оказвана съпротива при задържането", негодува още защитникът.

По-късно от МВР посочиха, че в хода на акцията, в имот на един от адресите, върху служител от екипа се е нахвърлило агресивно куче и той е бил принуден да го отстрани. От там увериха, че в дома не е имало деца или непълнолетни.

Операцията е съвместна с евроатлантическите ни партньори, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис.

Във връзка с операцията на входно - изходните точки във Варна и областта са изградени 15 контролно-пропускателни пунктове. Операцията е разпоредена от главния секретар на МВР.

На територията на Благоевградска област полицейските части са съсредоточени главно на двата ГКПП с Гърция - Кулата и Илинден край Гоце Делчев, както и на границата с Македония - ГКПП "Златарево" край Петрич.

В процес е изпълнение на Европейски заповеди за арест на български граждани, които пребивават в страната, в европейски страни и в САЩ.

Работи се основно по търсене на лица и моторни превозни средства, обявени за издирване по линия на Шенгенска информационна система (ШИС). Операцията е по искане на италианските служби. 15 българи са заподозрени за участие в международна престъпна групировка за трафик на оръжие, наркотици и коли.