Публикуваме част от водещия материал на вестник „Сега", тъй като още в деня на „новината" за посещението на „шейха" и споразумението за пистата, news.bg се усъмни в това, че пристигналата делегация се води от „шейха на Абу Даби", както бе представено от Министерски съвет и Министерство на икономиката.
Тогава от пресцентровете на двете ведомства не успяха да уточнят категорично кой е и кого представлява Мохамед Абдул Жалил ал Блюки.

Амбицията да се изгради на всяка цена писта за "Формула 1" на терена на бившето военно летище в с. Доброславци забърка кабинета в грандиозен скандал.
Набедената за инвеститор в проекта фирма Emirates Associated Business Group (ЕАBG) обяви, че няма никакво намерение да влага пари в подобно начинание и е толкова разочарована от изопачаването на информацията от страна на българските власти, че няма да инвестира изобщо в България.

В безпрецедентно остро писмо, изпратено в отговор на запитване на "Сега", изпълнителният директор на ЕАBG Раид Абу Худра заявява, че фирмата никога не се е сблъсквала с подобен непрофесионализъм и ще направи необходимото да предупреди партньорите си да не инвестират в България.

Междувременно МИЕТ редактира със задна дата съобщението за срещата на сайта си, а МС направо го изтри
                     Още...

"EABG бе поканена чрез посредник от офиса на министър-председателя да обсъдим възможността за участие в проекта за "Формула 1".
Ние споделихме пред посредника, че EABG няма да бъде заинтересована, но той спомена, че така ще се открие шанс и за други инвестиции, а проектът за "Формула 1" е добра възможност, защото по него е свършена много работа.
Ние бяхме в региона и решихме да се отбием за един ден и да проверим за какво става въпрос", обяснява в писмо до "Сега" изпълнителният директор Раид Абу Худра.

Това, което е преляло чашата обаче, е представянето на фирмата в официалните прессъобщения на МС и на Министерството на икономиката като държавна вместо частна, на собственика Мохамед Абдул Жалил ал Блюки като шейх вместо като бизнесмен от уважавана фамилия и на преувеличаването на подписания документ - "писмо за намерение". 

"Ние не сме шейхове, не сме държавна компания и на няколко пъти подчертахме това. Шокирани сме от начина, по който бе представена темата, и веднага след връщането ни настояхме за официално опровержение.
Бе ни обещано, че от офиса на министър-председателя ще бъде пратено съобщение, което да отрече тези новини, защото са фалшиви.
Никога не сме се сблъсквали с толкова непрофесионализъм в правенето на бизнес. Отношението към нас ни разочарова и унищожи шансовете за какъвто и да е бизнес в България.
Ще се постараем да посъветваме партньорите и колегите си същото", заключава Худра в писмото до "Сега".

Пълният текст на материала