След като се разрази скандалът около пистата за Формула 1, от Министерството на икономиката днес следобед редактираха на сайта си текста на новината от 30 август, с която съобщиха за подписаното „споразумение" с „шейха на Абу Даби" - президент на „държавната компания" ЕАBG.

Предлагаме ви текста на променените абзаци (в скоби са новите редакции):

Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби (собственикът на компанията от Абу Даби ЕАBG) Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха днес, 30 август, в София споразумение за икономическо сътрудничество.
Негово превъзходителство е президент на държавната компания (ЕАBG е частен консорциум), който обединява 67 търговски, финансови и строителни компании.
Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и столица на страната...

Междувременно стана ясно, че модераторите на сайта на Министерски съвет пък направо са премахнали въпросното съобщение.

Припомняме, още на 30 август news.bg се усъмни, че именно г-н Блюки е шейхът на Абу Даби и многократно, но без успех, се опитахме да изясним това с пресцентровете на МС и Министерство на икономиката.

В късния следобед в Министерството на икономиката е получено неофициално писмо чрез Българската федерация по мотоциклетизъм, в което компанията Emirates Associate Business Group (EABG) потвърждава своя ангажимент към подписаното Писмо за намерения (Letter of intent).

В писмото се казва още, че в медиите е разпространена заблуждаваща информация, която създава лоша атмосфера, но EABG стои зад намеренията си да работи с българското правителство, съобразно подписания документ, съобщава пресцентърът на министерството.

Той потвърждава, че утре 4 септември, в България се очаква да пристигне представител на компанията, който да изясни натрупаните недоразумения и да заяви официалната позиция на консорциума.

Некоректната първоначална информация, разпространена от пресцентровете на МС и МИЕТ е резултат от подвеждащи данни за инвеститора и представяната от него компания, подадена от лица, придружавали Мохамед Абдул Жалил ал Блюки на срещите му с премиера и министъра на икономиката, се казва още в съобщението на МИЕТ.