Абу Даби ще строи у нас писта за Формула 1.

Това стана ясно, след като министър Трайчо Трайков подписа с шейха на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки Споразумение за икономическо сътрудничество.
(Според официалния сайт на емиратството Абу Даби шейх с подобно име няма, тъй че за момента не знаем точно кой е подписал споразумението, бел.ред.)

Шейх ал Блюки е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group), съобщава още правителствената пресслужба.

Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и столица на страната.

Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за Формула 1 край София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности.
За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя.

По-рано днес шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов, с когото обсъди подписаното споразумение, както и възможностите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов МИЕТ и Българската агенция за инвестиции  ще предоставят на ЕАBG информация за партньорство в различни сфери на икономиката като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.