Докладът на Румъния през януари догодина ще е по-добър от нашия и тя вероятно ще влезе в Шенген. Това допускане направи вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусия в Съдебната палата с редица магистрати за предлаганата от правосъдния министър Христо Иванов актуализация на Стратегията за реформа в съдебната система.

Румъния ще има по-добър доклад, нашият ще е различен. Те излизат с 4 страници ситно изписан текст какво са успели да дадат, при нас не е така.
За тях ще падне Шенген при два положителни доклада, коментира Кунева бъдещето на двете страни членки на ЕС, които доскоро „рамо до рамо" се състезаваха за влизане в шенгенската зона.

Цацаров защити позицията на прокуратурата за двукамарен ВСС
Още...

Кунева посочи и важна причина, поради която присъствието на Румъния в Шенген, а на България - не, би ни навредило осезаемо. Твърде близо сме до Румъния, за да може инвеститорите да си правят сметката, че могат да правят инвестициите си в Румъния, включително български фирми. Вече много родни такива се преместиха, те никак не са малко, алармира тя.

Моето желание е да направим нещо добро, да мога аз да го представя, без да жаля усилия по възможно най-добрия начин, да покажем, че днес сме по-добри от вчера, за да може утре да сме по-добри от днес, обърна се вицепремиерът към събралите се в залата висши магистрати и политици.

Тя похвали проекта на актуализирана стратегия с думите, че ясно се вижда натрупването на съгласие по важните теми, заложени в нея. Моля, подкрепете министъра на правосъдието, обърна се Кунева към аудиторията.

Ексминистри единни в подкрепата си за стратегията за съдебна реформа
Още...

По-рано, на влизане в залата, Кунева отново препоръча по въпроса за стратегията за съдебната реформа винаги да се слуша министъра на правосъдието като основна движеща фигура.

Аз ще направя всичко възможно това да се превърне в хоризонтална европейска политика, защото без съдебна реформа, без влизане на България в свободното пространство от граници, наречено Шенген, ние няма да имаме икономика, зарече се първият ни еврокомисар минути преди старта на широко обществено обсъждане на предложението за актуализация на Стратегията за реформа в съдебната система.

Имаме достатъчно нисък ръст на БВП и всички инвеститори, които питате, ще ви кажат, че основата е несигурност, смята Кунева. За нея става въпрос за несигурност, която се поражда от правната рамка, често сменящи се противоречащи си закони, от яснотата и правилата, по които функционира съдебната система и неприсъствието на България в Шенген.

Аз ще направя така, че да може всяка система да си говори с другата и да бъде подчинено на едно – България да има добра икономика и тази икономика да бъде базирана на много стабилно върховенство на закона. Затова съм тук – за да дам рамо на колегите и да кажа, че искам да помогна с всичко, каквото мога – политически, като вицепремиер – това да се случи, зарече се вицепремиерът. Тя увери, че ще работи за това - до края на тази година Стратегията да влезе са обсъждане и в парламента.

Междувременно на дискусията в Съдебната палата, организирана от Висшия съдебен съвет, се появиха не само магистрати, но и народни представители от повечето управляващи партии. Главният прокурор Сотир Цацаров, както и правосъдният министър Христо Иванов също участват в дебатите.