Главният прокурор Сотир Цацаров даде категоричната си подкрепа за идеята Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде разделен на две колегии - една за съдиите и една за прокурорите и следователите.
По време на мащабна дискусия в Съдебната палата, събрала политици и магистрати от цялата страна, Цацаров потвърди позицията на прокуратурата, изразена във вчерашно изявление на държавното обвинение по повод съдебната стратегия.

Обвинител номер едно представи обстойно вижданията си по проекта за актуализирана стратегия да съдебната реформа. Пред колегите си той изтъкна, че застава зад това предложение, като определен кръг от въпроси ще остава за решаване пред целия пленарен състав на ВСС. Според Цацаров Съветът трябва да остане като постоянно действащ състав от хора. Главният прокурор да се отчита на всеки 6 месеца пред ВСС, предложи сам Цацаров.

Той оказа и безусловна подкрепа за пряк избор на членовете на ВСС от общи събрания на съдиите и общи събрания на прокурорите. Възможно е съществуващото разделение на ВСС да продължи и в Инспектората на ВСС, това е проблем на устройството на Инспектората, не на законодателни промени, смята първият обвинител у нас. Той да има група от инспектори, работещи само по отношение на съдиите от една страна и на прокурорите и следователите от друга, предлага още Цацаров.

Не остана подмината и темата за дисциплинарна отговорност - според Цацаров трябва да се формира дисциплинарен съд и такава колегия, членовете им да се избират от самите магистрати на същите събрания, на които се избират членовете на ВСС. Това трябва да са действащи магистрати, които да продължават дейността си, мисли прокурор номер едно. Дисциплинарният състав може да предлага на ВСС за понижаване и освобождаване от длъжност, а останалите по-леки наказания може сам да налага.

Цацаров има и предложение за атестирането на магистрати - да се изготвя оценка на работата на младите прокурори от административния им отговорник, който да го направи преди назначаването им в районни прокуратури.

Да бъде институционализиран диалогът със съсловните организации, според нас трябва да има Съвет за партньорство, той не може да се замести от граждански съвет, настоя Цацаров.

Той предложи и изменение на закона в частта му, че прокуратурата е централизирана и всички прокурори и следователи са й подчинени - те трябва да се ръководят от административните ръководители на съответната прокуратура. Всеки такъв пък да е подчинен на по-горестоящия, гласи визията на прокуратурата.

За Цацаров е ясна и нуждата от нов Наказателен кодекс - той обаче трябва да е резултат не от обществени обсъждания, а от много сериозна и внимателна експертна работа. В него липсват процедури, които биха ускорили производството, а не разглежда някои важни положения, призна Цацаров по отношение на сега действащия НК.

Обвинител номер едно предложи и да се премахне процедурата, според която местните общински съвети предлагат съдебните заседатели, тъй като това може да крие политически влияния. Предложението на прокуратурата е заседателите да се определят чрез случаен подбор от избирателните списъци.