Поканих всички заедно, за да няма и капчица съмнение, че има договорки с когото и да е. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след един час консултации с партиите от парламента по процедурата за конституиране на правителство след оставката на кабинета „Орешарски".

БСП против служебният кабинет да е с особени правомощия

Още...

Припомняме, Плевнелиев светкавично след гласуваната оставка на кабинета свика парламентарните формации.

Действам бързо, подчерта държавният глава и изрази съжаление, че Атака не са дошли. ГЕРБ, ДПС и БСП са декларирали, че в рамките на този парламент не може да се състави стабилно правителство.

Датата на изборите е ясна - 5 октомври, потвърди президентът Росен Плевнелиев. На 6 август с указ на президента 42 НС ще бъде разпуснато и ще бъде назначено служебно правителство.

Следващите действия ще бъдат такива, че да не губим време, посочи още веднъж Плевнелиев.
Днес той връчва мандата на ГЕРБ - веднага след изявлението си президентът се качи в кабинета за церемониято по връчване на мандата. Очаквано, Борисов го върна, което означава, че утре той ще бъде даден на БСП - втората по големина парламентарна група.

Ще се даде обаче възможност на парламента да си свърши работата, стана ясно от думите му.

Плевнелиев е коментирал и 3 спешните задачи, които НС трябва да свърши до 6 август.

Необходима е актуализация на държавния бюджет и този на НЗОК, категоричен бе президентът. Той настоя тя да бъде направена така, че да е в полза на хората и общините.

Моля да се актуализира държавният бюджет, подчерта Плевнелиев. Да се направи обективен прочит на приходите, разходи, на дълга и на рисковете пред хазната, поиска още той.

НС трябва да разреши на служебния кабинет да сключва споразумения с финансови институции за вземане на заеми и за сключване на важни международни споразумение.

Третата задача, която иска Плевнелиев да свърши парламентът - да гарантира стабилност на БНБ.

Стана ясно, че утре президентът ще направи и обръщение към Народното събрание.

Представители на БСП бяха първите, появили се в Президентството за насрочените консултации.

Въпреки че в този момент на „Позитано" 20 течеше предизборен пленум, Корнелия Нинова и Атанас Мерджанов дойдоха да уважат срещата с Росен Плевнелиев.

Мерджанов отбеляза, че двамата идват единствено от уважение към институцията и президента, тъй като толкова скорострелно свикване на консултации поради оставката на правителството е необмислено и прибързано.

Социалистът не пожела да отговори дали БСП ще постъпи, както обещаха да постъпят от ГЕРБ, и ще върне на Плевнелиев мандата, тъй като това трябвало да се реши от парламентарната група и Националния съвет на партията.