След експресно свиканите консултации при държавния глава, президентът Росен Плевнелиев премина към ускорено задействане на процедурата за назначаване на служебния кабинет.

Днес той връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Очаквано лидерът Бойко Борисов отказа да състави правителство в рамките на този парламент и веднага върна мандата.

Още утре президентът ще връчи проучвателния мандат и на БСП. Червените също не планират да правят нов кабинет в рамите на 42-ото Народно събрание.

В добро настроение премина процедурата по връчване и връщане на мандата между президента и лидера на ГЕРБ.

Искам да информирам обществеността, че в рамките на конституционната процедура, днес връчвам мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото НС на най-голямата парламентарно представена политическа сила, а именно политическа партия ГЕРБ, заяви държавният глава.

ПГ на ГЕРБ с писмо е излъчила Бойко Борисов за кандидат за министър-председател. Заповядайте, г-н Борисов, с тези думи Плевнелиев връчи мандата на председателя на опозицията.

Благодаря и не го приемам, отговори му Борисов, спазвайки обещаното да не съставя правителство в рамките на това НС.

Президентът прие с усмивка върнатия мандат. Двамата с Борисов останаха насаме за кратък разговор за актуалната политическа ситуация в страната.

След това обаче лидерът на ГЕРБ финтира очакващите го медии пред сградата на президентската администрация, излизайки от страничния вход.