За консенсус с останалите политически сили не може да се говори, обяви червеният Атанас Мерджанов на излизане от консултациите на „Дондуков" при президента.

Както и преди срещата при Плевнелиев, единствено социалистите направиха изявление пред медиите.

Заявихме категорично, че в рамките на това НС не може да бъде създадено ново правителство, следователно изборите на 5 октомври са най-искреният начин гражданите да кажат волята си и така да се върви напред, допълни Мерджанов.

По думите му не са били обсъждани имената на хората от служебния кабинет. Според него позицията на БСП за временния кабинет е ясна - функциите му да се ограничат единствено в организацията и провеждането на честни и демократични избори, без да се делегират други извънредни пълномощия.

С това те обаче сериозно се разминават с виждането на президента, който поиска служебният кабинет да получи право от парламента да сключва споразумения с финансови институции за вземане на заеми и за сключване на важни международни споразумение.

Червените държат и на позицията си за актуализация само на бюджета на НЗОК, но не и на централния - което пък се иска от държавния глава.

Относно статута на гуверньора на УС на БНБ смятаме, че по закон те могат съвършено да си изпълняват функциите, освен друго нямаме и депозирана оставка, коментира Мерджанов по повод някои настоявания за оставка на Иван Искров.

Този въпрос не стои за обсъждане на дневен ред при нас, отсече социалистът.

Лидерите на ДПС и ГЕРБ напуснаха президентството с колите си и не дадоха шанс на медиите за въпроси.