Сирийският президент Башар Асад е предал своите благодарности на руския си колега Владимир Путин за изразената от него подкрепа на срещата на Г20 миналата седмица, заяви сирийският външен министър Уалид Муалем, предаде „Франс прес" и „Гласът на Русия".

Президентът ме помоли да предам благодарностите му към Путин за неговата позиция по време и след Г20", заяви Муалем в началото на разговорите с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

„Русия играе важна роля в предотвратяването на агресия", добави той.

Обама с последен натиск на фона на разделението за Сирия

Още...

Няма алтернатива на мирното разрешаване на сирийската криза, няма военно решение на съществуващия проблем, още повече, когато е свързан с интервенция, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров по време на срещата.

Руската позиция е добре известна и не е обект на каквито и да е било колебания", подчерта руският министър.

Сирийският му колега поясни, че Сирия все още е готова да участва в мирната конференция „Женева-2".

Доколкото до Женева, ние потвърдихме много пъти нашето участие на конференция без никакви предварителни условия и ние сме подготвени за нея и в този момент. Но аз не знам какво може да се случи след американска агресия. Вероятно ще бъде изстреляна ракета и ще прекъсне конференцията", отбеляза сирийският дипломат, допълвайки, че Дамаск е убеден, че „САЩ не иска конференция".

Достигнахме до време, когато се чуват от САЩ барабаните на войната. Вярваме, че Русия играе важна роля в предотвратяването на агресията, за това руската позиция е твърда, защото миротворецът е много по-силен от тези, които искат да разпалят войната", категоричен е Муалем.

Кери: Асад пресече червената линия

Още...

Русия ще настоява за определено споразумение от сирийската опозиция за провеждане на международна конференция за разрешаване на сирийската криза без предварителни условия, поясни Лавров.

Ще продължим да насърчаваме руско-американската инициатива за конференция „Женава-2". Ще настояваме за споразумение от сирийската опозиция да участва без предварителни условия и пълно прилагане на Женевското комюнике от 30 юни 2012 година, подчерта руският дипломат.

Защо САЩ искат да помагат на тези, които са зад 11 септември. Какви са реалните интереси на САЩ зад тази агресия", попита Муалем, допълвайки, че САЩ ще сгрешат, ако унищожат армията и помогнат на „Ал-Кайда".

Уверени сме, че руските усилия за мирни преговори ще спрат удара, смята той.

Обама не се вслушва в американците, европейците, британския парламент. Благодарим на американския народ за позицията му да не се атакува Сирия. Уважаваме американския народ заради техните протести срещу военна интервенция", допълни сирийският дипломат.

Няма да има бързо решение за Сирия от US Конгреса

Още...

От своя страна Лавров изтъкна, че „инспекторите на ООН трябва да се върнат в Сирия, за да разследват предполагаемото използване на химически оръжия".

Трябва да консолидираме правителството и бунтовниците да изгонят терористите. Предприели сме активни действия за предотвратяване на катастрофален удар. Всяко твърдение за използвани химически оръжия трябва да бъде обстойно разгледано. Сирия е отворена за мирни преговори на Женева-2 без предварителни условия. Призоваваме американските си колеги да се фокусират върху разговорите, a не върху ударите", поясни Лавров, допълвайки, че атака само ще помогне на тероризма.

Все повече политици и държавници споделят нашето мнение, че силов сценарий ще доведе до възпламеняване на тероризма в Сирия и в съседните страни, както и огромен наплив от бежанци, заяви Лавров.

Кери: Асад и още двама с достъп до химическите оръжия

Още...

Руският дипломат подчерта, че химическата атака от 21 август е оркестрирана.

Сирийският президент Башар Асад заяви в първото си интервю пред американска медия (PBS), което ще бъде пуснато днес, че „няма доказателства", че неговото правителство е използвало химически оръжия.