Очаква се България да представи нов доклад, в който да обвини „Хизбула" и Иран за атентата в Бургас.

Това пише израелският сайт Haaretz, визирайки вероятно днешния КСНС при президента, на който се очаква вътрешният министър Цветан Цветанов да докладва за разследването на атентата в Сарафово. Този доклад е с гриф "Секретно".

Българското правителство се очаква да обвини ливанската екстремистка организация „Хизбула" и нейният съюзник на Иран за терористичната атака през юли миналата година, при която загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, пише израелският сайт и уточнява, че докладът от разследването на атентата в черноморския град Бургас вероятно ще бъде изнесен днес.

Израел и САЩ се надяват, че посочването на „Хизбула" като извършител на атентата в Бургас ще помогне на усилията да се даде тласък на ЕС да определи ливанската екстремистка групировка за терористична организация.

Позовавайки се на източници от САЩ и Близкия Изток, Wall Street Journal съобщава, че се очаква България да обяви, че членове на "Хизбула" са извършили нападението и че Техеран е участвал в операцията.

Днес българският министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов трябва да информира кабинета за резултатите от разследването. Преди две седмици Цветанов проведе предварителен брифинг относно атентата със 27-те си колеги от Европейския съюз. Няколко дни по-рано министърът на външните работи на България Николай Младенов пристигна в Израел и информира министър-председателя Бенямин Нетаняху за заключенията от разследването.

В последните дни започна изтичане на информация от непубликувания доклад в българските медии. Вестник "Сега" съобщи, че терористичната клетка е образувана от араби с двойно гражданство. Не се уточнява от коя арабска страна произхождат терористите, но се съобщава, че един от тях - съучастник на извършителя на атентата, е с австралийски паспорт.
България е издала заповед за арест на мъжа и е отправила искане за помощ от австралийските служби за сигурност, но те са отговорили, че заподозреният не се намира на австралийска територия.
Други двама заподозрени за участие в бомбардировките са с канадски паспорти.

Израел и Съединените щати също очакват България да даде официално изявление по-късно днес и се надяват, че „Хизбула" и Иран ще бъдат посочени за отговорни за нападението. Двете страни се опасяват, че докато се уточнят заключенията на разследването, публичното изявление на България ще бъде двусмислено и няма да назовава директно „Хизбула" като отговорна.

Очаква се Белият дом и Израел да излязат с официално изявление веднага след като се оповести публично докладът от разследването.

След атентата на 18 юли Израел и САЩ настояваха членките на Европейския съюз да определят „Хизбула" като терористична организация. Докато Великобритания и Холандия подкрепят този ход, в други страни, като например Франция, са против него. Франция, който е основен противник на това, се опасява, че подвеждането на „Хизбула" под отговорност за атентата, ще дестабилизира Ливан, тъй като екстремистката организация е една от фракциите, които са в състава на правителството й.