България е информирала европейски официални лица за доказателства, които загатват, че ливанската групировка „Хизбула" е отговорна за атентата срещу автобус с израелски туристи на летище Сарафово в Бургас, пише арабският вестник Al-Hayat, позовавайки се на източник, предаде „Дейли Стар".

Позовавайки се информатора, който описва като „европейски източник", вестникът пише, че българският вътрешен министър Цветан Цветанов е информирал своите европейски колеги по време на среща при закрити врата миналия четвъртък, че са събрани доказателства от българските власти, които загатват, че „Хизбула" е замесена в бомбения атентат на 18 юли 2012 г.

Припомняме, тогава Цветанов бе на посещение в Дъблин, за участие в неформална среща на съвета "Правосъдие и вътрешни работи".

Непотвърдената информация е публикувана само няколко дни, след като външният министър на България Николай Младенов изненадващо посети Тел Авив за кратка среща с еврейските лидери, на която са обсъдили продължаващото разследване на обстоятелствата около атентата.

Припомняме, миналата седмица в израелските медии се появиха информации, че по време на посещението си в Израел българският министър е предал доклад, от който става ясно, че „Хизбула" стои зад атентата срещу израелски туристи в Бургас.

Точно по същото време Цветанов бе в Дъблин, където, кактто пише арабското издание, също е посочил "Хизбула".

Вчера Младенов определи информацията, лансирана в местните израелски медии, че България е признала "Хизбула" за извършител на бургаския атентат, като спекулация.

Панарабският вестник допълва, че българският министър може да даде пресконференция следващата седмица, на която има вероятност да представи нова информация за разследването на атентата.

Източникът, според вестника, е заявил, че Германия и Франция са против включването на „Хизбула" в „черния списък" с терористични организации и вярват, че сега не е време да се дестабилизира Ливан.

От друга страна източникът добави, че САЩ, Великобритания и Израел притискат ЕС да включат ливанската групировка в списъка.

Според арабското издание, ЕС се очаква да дискутира въпроса за „Хизбула" през февруари.

Европейският информатор също добави, че ливанските официални лица все още не са информирани за детайлите около разследването и че президентът Мишел Слеймън и премиерът Наджиб Микати ще бъдат уведомени за резултата от разследването, когато България сметне, че е удобно, според Al-Hayat.

Вестникът се позовава и на друг източник от ЕС, който заявява, че България все още не е разкрила детайли по случая на комисията по външна политика към ЕС.

Припомняме, на 18 юли 2012 година бе извършен първият атентат в модерната българска история. При терористичния акт на бургаското летище загинаха петима израелци и българският шофьор на взривения автобус. Повече от 30 души бяха ранени.

Израел и САЩ обвиняват ливанската групировка за атентата и призовават Европейския съюз да вкара „Хизбула" в „черния списък" на терористичните организации.

Групировката не отхвърля обвиненията, нито потвърждава дали има роля в терористичния удар.