Следим с тревога ситуацията в Близкия изток. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на днешния КСНС.

Темата на днешната среща на висшите ни държавници е военно-политическата обстановка в Близкия Изток и заплахите за националната сигурност, произтичащи от това.

Два доклада предстоят да бъдат изслушани по темата - на външния министър Николай Младенов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, който ще изнесе доклад за вътрешната ситуация в контекста на случващото се в Близкия Изток.

Цветан Цветанов ще докладва и за разследването на атентата в Сарафово. Този доклад е с гриф "Секретно".

Нараства напрежението на Западния бряг, отчете още държавният глава.
Плевнелиев коментира още, че се засилва влиянието на екстремистките групировки в
Близкия Изток. По думите му притеснителна е ситуацията в Египет и Сирия. Според Росен Плевнелиев цел на днешния КСНС е да се набележат мерки да се неутрализират заплахите.

Предстои днес да бъде изнесен доклад и от главния прокурор Сотир Цацаров за нападението над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. По същата тема ще бъде изнесен доклад и от директора на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков.

Ще направим оценка на възможните вредни последици от нападението над Ахмед Доган, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Нападението над Ахмед Доган е недопустим акт на посегателство, който нанесе вреди на репутацията на България, допълни президентът. Надявам се политическите партии да поемат ангажимент да не използват този акт за политически цели и да се въздържат от непремерени реакции и реторика, която може да предизвика обществено напрежение, настоя Росен Плевнелиев.

Той оцени като положителен акт приетата от НС декларация, осъждаща нападението над Ахмед Доган.

Трябва да се даде възможност компетентните държавни органи да си свършат работата по начин, който да не остави съмнение върху обективността на крайния резултат, заяви още държавният глава. Росен Плевнелиев благодари на парламента, че е приет на първо четене пакетът от 4 закона за службите и националната сигурност.