daylife.com
Петролна корпорация BP отложи тестването на новата фуния, монтирана на мястото на разлива в мексиканския залив.

Ръководството на компанията изтъкна като причина за поредния застой по почистването на петното желанието им за по-подробно планиране на операцията, предаде АП.

Припомняме, новата фуния бе поставена във вторник вечерта.

Решението за отлагането е взето след срещи с редица експерти, според които това забавяне с един ден е необходимо, за да може всичко „да бъде изпипано" както трябва и да се предотвратят по-нататъшни проблеми.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на British Petroleum.

Аминистрацията на президента на САЩ  Барак Обама подаде срещу BP нова фактура за покриване на разходите по последиците за премахване на последиците от нефтения разлив, която възлиза на $ 99,7 млрд.

Преди дни компанията заяви, че обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив.