Администрацията на президентa на САЩ  Барак Обама подаде срещу корпорация „Бритиш петролиъм" (BP) нова фактура за покриване на разходите по последиците за премахване на последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив. Тя е за сума от $ 99,7 млрд., предаде АП.

Досега Белият дом предостави три сметки на  обща стойност $ 122,2, които са напълно платени.

Междувременно администрацията на президента Барак Обама  наложи нов мораториум върху дълбоководните нефтени сондажи до 30 ноември след като американското правосъдие отмени предишен мораториум.

Новите финансови условия към ВР стават часове след като от компанията се похвалиха, че са на път да овладеят най-голямата екологична катастрофа в Мексиканския залив.

Компанията дори излъчи на живо в интернет кадри, на които се вижда новата фуния, която компанията постави върху петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив, за да овладее разлива на черно гориво, съобщи АП.

След успешното поставяне на фунията компанията ще провери дали няма и други течове. Проверката може да продължи от шест часа до два дни, като през това време в залива ще продължи да изтича петрол.

Новата фуния е замислена като временно решение. За да запуши окончателно теча, „Бритиш петролиъм" пробива два помощни кладенеца, през които трябва да достигне до освободеното от взрива находище и да „инжектира" сгъстена земна маса и бетон. Компанията очаква за целта да е достатъчен и един допълнителен кладенец, но пробива и втори, за всеки случай. Не се знае кога точно ще приключи тази операция, но най-често срещаните предположения са за средата на август.

„Бритиш петролиъм" изпомпва петрол и от друга част на разлива, с помощта на специален кораб, който източва около 3,8 млн. литра петрол на ден. По данни на правителството на САЩ на ден в Мексиканския залив се изливат между 5,7 и 9,5 млн. литра петрол.

Старата фуния успяваше да задържи около 3,8 млн. литра. Новата система с фунията и кораба трябва да може да задържа между 9,5 и 12,9 млн. литра на ден и по този начин да овладее напълно изтичането на гориво, което доведе до най-тежката екологична катастрофа.