Британската петролна компания BP обмисля да започне разпродажбата на лицензи, които притежава за проучване и производство в Колумбия, Венецуела и Виетнам.

Целта е набиране на средства за по-нататъшно справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив, съобщава Bloomberg.

Най - вероятно BP ще продаде 60% от акциите си на втория по големина производител на петрол в Аржентина - Pan American Energy LLC.

Във Виетнам британската нефтена компания притежава газово находище и газопровод, а във Венецуела - акции в три минни проекта.

В Колумбия BР е собственик на дялове в две от най-големите петролни компании.

Наскоро компанията обяви плановете си да продаде активи на стойност 10 милиарда долара за финансиране на действия по отстраняване аварията.

Припомняме, до този момент компанията е изразходвала 3 120 000 000 долара.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. ВСАЩ има сериозни настроения срещу действията на British Petroleum.

След неуспешните опити да се изгради "похлупак" и да се запълни тръбата с тежка кал, в момента специалистите на компанията изграждат две нови тръби, с които да се извежда нефта.
Очаква се обаче, че те ще започнат да работят едва през август месец.