Нови колоритни интерпретации се появиха като алтернатива на дянковата постна пица. Това стана по време на заседанието на образователната парламентарна комисия, която разгледа бюджет 2012 на първо четене.

Депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова определи макрорамката за следващата година като „баница, която не е толкова мазна." По думите й независимо дали се харесва тази баница или не, тя трябва да бъде приета.

Веселин Методиев от ДСБ припомни, че негов колега бил определил Бюджет 2012 на пърленка.

„Не знам дали пърленката е по-препечена или не, но ние трябва да се съобразим с нея". С тези думи Румен Стоилов от ГЕРБ защити бюджета за „Образование"за следващата година.

По-рано днес на брифинг пък синдикатите от сектор „Сигурност" определиха бюджета като „постна пица, но без зеленчуците".

Не се води война срещу БАН, коментира от своя страна просветният министър Сергей Игнатов. Той е категоричен, че бюджетът е много прекрасен и дори прогнозира, че след около 2-3 месеца всички депутати ще са убедени в положителните качества на Бюджет 2012, защото светът не върви на добре.

Безсилен съм да схвана логиката в отношението към БАН. Това заяви депутатът от ДПС Лютви Местан. Кажете за какво става въпрос, обърна се той към образователния министър.

Местан каза, че първия свеж полъх, който той усетил от това правителство, бил през август месец, когато финансовият министър казал, че ще бъде увеличен бюджетът за образование за сметка на средства, отделени за сигурност. Той припомни, че само на ДАНС бюджетът е с 20 милиона лева по-голям от бюджета на академията.

Зам.-председателят на ДПС недоумява и защо за бездомните кучета са отделени почти, колкото са БАН -50 милиона лева. Припомняме, субсидията от републиканския бюджет за академията възлиза на 54.8 милиона лева.

Местан бе категоричен, че със средствата за БАН за следващата година се цели финансово изтощаване на академията с цел нейната ликвидация.

Можем да харчим само парите, които са  джоба ни. С тез думи Игнатов коментира финансовата ситуация. Тези му думи обаче намериха отпор в лицето на депутата от РЗС Георги Терзийски, който призова: „Дайте на БАН от кучешките пари."

Министър Игнатов репликира, че т.нар. кучешки пари са гласувани от СОС.

Всеки, който иска повече тласка страната към хаос, подчерта още Сергей Игнатов. Според него Бюджет 2012 в условията на финансова криза е постижение. „Това е реалното финансово състояние," категоричен е министърът.

Той цитира данни на Евростат, които взривиха емоционално присъстващите в залата - от 1999 година парите, които се отделяли за наука като процент от БВП са едни и същи.

Академичната общност от своя страна избухна с възгласи: „Това са глупости".

Последните 4 часа министърът на образованието е превърнат в боксов чувал. Всички му се изреждат и го бият, оплака се Сергей Игнатова, след 4 часа инфарктни дебати за Бюджет 2012 за образование.

Бюджетът за 2012 година за наука е унищожителен, категоричен бе председателят на БАН акад.Никола Съботинов. Той подчерта, че европейската тенденция е в условията на криза да се увеличат средствата за наука.

Алад. Съботинов изтъкна и реформите, осъществени от академията - съкратени са 1400 души, с 27 са намалени институтите на академията, а средната работна заплата е 540 лева. „Ако се приеме обаче предложената макрорамка в настоящия й вид, средната заплата трябва да падне до 478 лева. Това ли е отношението към българската наука," попита Съботинов.

Той представи драматичната статистика - между 45-50 души напускат академията. „Финансовото задушаване разрушава всичко," подчерта шефът на БАН и посочи, че само за заплати на академията й трябват 59 милиона лева.

Всяка държава се бори за своя научен потенция, допълни председателят на академията. Той е категоричен, че е много важно сега да се помогна на БАН, защото това е  исторически важен момент.