Минималната работна заплата да бъде увеличена на 290 лева от 1 април на следващата година.

Това е предложил министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщи пред журналисти самият той, цитиран от БТА.

Предложението е направено днес на закрито заседание на Министерския съвет, посветено на проектобюджета за 2012 година.

Министърът отбеляза, че предстои в четвъртък предложението да бъде обсъдено със социалните партньори.

По-късно стана ясно, че финансовото министерство е дало своите предложения към социалните партньори. Правителството предвижда запазване на тазгодишните разходни тавани по министерства, като леко намаление ще има в сектор сигурност. Освободените от това средства ще бъдат дадени за образование, култура и правосъдие.

Според финансовия министър Симеон Дянков исканото от социалния министър увеличение на минималната работна заплата ще струва на бюджета около 23-25 млн. лв.

Вицепремиерът посочи също, че като цяло бюджетът за следващата година остава като този за 2011 г., но разходите ще бъдат намалени с около 20 млн. лв., за да се постигне по-нисък дефицит, планиран за 1,35 на сто.

Планираната фискална позиция през 2012 г. се предвижда да бъде постигната при размер на приходите по  консолидираната фискална програма от 35,2% от БВП и размер на разходите по консолидираната фискална програма от 36,5% от БВП.

Прогнозната инфлация пък е за малко под 2%, а ръстът на БВП - 2,9 на сто.

Паралелно с бюджетната процедура финансовото ведомство е постигнало консенсус в рамките на широк политически диалог относно фискалните правила, обединени в „Пакта за финансова стабилност".Те гарантират в дългосрочен план макроикономическа и финансова устойчивост на страната.

През 2012 г. секторите, стимулиращи икономическия растеж - строеж на пътна, екологична и комунална инфраструктура, културно-историческо наследство, наука и образование, получават сериозна финансова подкрепа от оперативните програми, съфинансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС.

И през следващата година България ще остане сред страните в ЕС с една от най-ниските стойности на показателя консолидиран държавен дълг към БВП. През 2012 г. се очаква нарастване на темпа на увеличение на съотношението на консолидиран държавен дълг към БВП и достигане на стойности от около 19%.