МВР синдикати обмислят протест, ако се приеме предложението за увеличаване с 2 години на осигурителния стаж и увеличаване на възрастта за пенсиониране на служителите от МВР.

По този начин силовите структури се присъединиха към лавината от протести, която се образува през последната седмица, след като станаха ясни някои параметри от бюджет 2012. След като БАН вече активно протестира, да излязат на улицата се заканиха още спешните медици, БДЖ и зърнопроизводителите.

Новината обявиха председателят на Управителния съвет на Синдикална федерация на служителите в МВР Валентин Попов, председателят на Българска офицерска легия "Раковски" Иван Милов, председателят на УС на ССМВР на Синдикат на служителите в МВР Иван Павлов, президента на Национален синдикат на пожарникарите в България „Огнеборец" Любомир Еленков и председателя на Синдиката на служителите на затворите в България Иван Петров на пресконференция в София.

„Не приемаме самите факт поради основната причина, че преди по-малко от година беше прието този осигурителен стаж от 2012 г. да се увеличава плавно, а сега се предлага това увеличение да стане скоково", коментира Валентин Попов.

Той влезе в стила на премиера Борисов и коментира, че „да се променят правилата по време на играта не е феър плей". Синдикатът се противопоставя и на начинът, по който се взема това решение.

Синдикатите не са участвали в преговори, не са били дори информирани за плановете на правителството. Научаваме от медиите. Не смятаме, че това е нормалният начин", обяви още Попов.

Според него е необходимо да се разработи механизъм, алтернативен на Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като представители на служителите на МВР са лишени от правото да бъдат представени в този съвет.

По отношение на евентуалните протести, синдикатите казаха, че са в протестна готовност. По думите им има още няколко неща, които трябва да се случат, за да решат дали ще излязат на протест. Валентин Попов посочи, че предстои предложението да мине през парламентарните комисии, след което да влезе в пленарна зала.

В зависимост от развитието на нещата, те ще преценят дали и кога да излязат на протест. Представители на синдикатите показаха официално писмо, изпратено на 14 октомври до вицепремиера Симеон Дянков, в което изразяват притесненията си по отношение на готвените промени и твърдят, че в структурите на МВР има напрежение.

Те изразиха надежда Симеон Дянков и Бойко Борисов все пак да проявят готовност да чуят техните аргументи срещу предложението. „Надяваме се, че аргументите ни ще бъдат чути в парламентарните комисии, които ще разглеждат проекта. Ако нищо от това не се случи, знаете какъв ще бъде резултатът", предупредиха от синдикатите в сектор „Сигурност".

„Миналата година Дянков ни предложи постна пица. Сега се опита да ни предложи същата постна пица, от която беше остърган зеленчукът", коментира в стила на Дянков Валентин Попов. По думите му, прави чест на министъра на отбраната и зам.-министрите на вътрешните работи, че в този конкретен случай не са пожелали „да бъдат сервитьори в ресторанта на Дянков".

Припомняме, по време на извънредното заседание на МС за бюджет 2012 силовите министри и зам.-министри остро са се противопоставили да се намали броят на заплатите, давани в системата на МВР и МО при пенсиониране и са успели да оставят настоящото положение. За сметка на това обаче се вдига с две години стажът за пенсиониране, срещу което се обявяват силовите синдикати.

В същия ред на мисли Попов заяви, че тази пица ще я върнат на Дянков. Те са съгласни и имат готовност да обсъждат реформи в сектор „Сигурност", но не и конкретни решения да им бъдат предоставени наготово с очакването да бъдат приети.

Те потвърдиха информацията, че са водили разговори с Асоциацията на прокурорите, но не потвърдиха на този етап, че са водени разговори с ДАНС и НСО за евентуални съвместни действия заради недоволство и в тези структури. „Съпричастни сме и към проблемите на железничарите, и към проблемите на бърза помощ", обяви Попов.

Според представителите на синдикатите е внесена дестабилизация и това от своя страна е довело до „скокообразно" подаване на заявленията от служители на МВР за пенсиониране. Това според синдикатите ще се отрази на бюджета на МВР за следващата година.

Някои звена в системата на МВР трудно ще бъдат обезпечени с „жива сила". Синдикатите предупредиха, че вече има районни управления, където не може да се изведат служители за патрулна дейност.

Има и места, в който в оперативна дежурна част от 5-има на щат остава само по един служител. По този начин един човек 24-часово дежурство не може да дава, алармираха още те.

Освен това по тяхна информация, към момента има поне 7 хил. служители, които са подали заявления за пенсиониране, а 8 хил. са незаетите щатни бройки.

Представители на синдикатите подчертаха, че се говори за финансов и икономически ефект, но никой не говори за мотивацията на служителите на МВР. „Каква е гаранцията, че след 6 или 10 месеца няма да чуем нещо друго?", питат се те след предложението на правителството. Синдикатите смятат, че служителите нямат усещане за стабилност и сигурност, което се отразява на работата и мотивацията им.

Добре обучени специалисти, добре екипирани служители и силно мотивирани хора - това са трите основни изисквания, необходими, за да бъдат ефективни те в работата си. Валентин Попов изтъкна и че в бюджета на МВР за 2012 г. са предвидени средства за 602 противокуршумни жилетки. Само СДВР ще има нужда поне от 700, защото срокът им на годност изтича.

Синдикатите все още не са наясно какво е конкретното становище на ръководството на МВР по отношение на предложението на правителството. Те още изчакват, за да чуят официалната позиция на ръководството. Тяхната логика обаче показва, че след като предложението за орязване на обезщетенията е отпаднало, значи не са били съгласни с част от това предложение.

От друга страна пък остана предложението за увеличаване на възрастта за пенсиониране и то е внесено, което според тях означава, че ръководството се е съгласило поне с част от това.

„Чувстваме, че участваме не в сценарий, а в цирк", коментира Валентин Попов в отговор на въпрос дали според синдикатите не се разиграва сценарий, подобен на този с БАН от миналата година - първоначален сериозен натиск, но последващи консенсусни решения по отношение на бюджета.

Становището на МВР синдикатите беше подкрепено и от огнеборците. Любомир Еленков изтъкна, че тези събития от последните дни са принудила много хора да излязат в пенсия и още по-силно да се почувства липсата на човешки ресурс. „Пожарната ми прилича на предприятие, което се подготвя за приватизация", коментира той.

Еленков предупреди, че има опасност след няколко години, когато гражданите имат нужда от пожарникари, на мястото да пристигне автомобил „Зил" от 70-та година с двама възрастни огнеборци.

Рискуваме да останем и без охрана на затворите, без надзиратели. Не може един 56-годишен човек да се справи с 20-годишен престъпник", коментира от своя страна Иван Петров. Той предупреди, че постоянно напускат хора, а същевременно няма много желаещи да постъпят на работа като охранители в затворите.

„Един надзирател отговаря за 100-250 души. Всеки момент рискуваме да ни спрат тока, парното, водата. Няма елементарни условия за работа", алармира още той.