ГЕРБ закръгли цената на АЕЦ „Белене" до 30 млрд. лева. Сумата бе посочена от икономическият министър Добрев, след като до момента най-високата такава бе коментираната от премиера Борисов 22 млрд лв.

Или ГЕРБ драматично лъжат за цената, или са договорили огромни комисионни от над 4 млрд. евро
Антон Кутев

„Бях решил да не коментирам темата „Белене" преди провеждането на референдума, но прочетената днес декларация от Сергей Станишев в Народното събрание, че АЕЦ „Белене" ще се изплати за 10 години, не можеше да остане без реакция".
Това заяви министър Делян Добрев на извънредна пресконференция в неговото ведомство, свикана спешно на пожар два часа след изявлението на соцлидера.

Това, че АЕЦ „Белене" ще се изплати за 10 години, са откровени лъжи, имащи ясната идея да заблудят хората относно проекта „Белене". „Трябва да си или истински лъжец, или много слаб икономист, за да твърдиш неща, които с лекота биха били проверени и от първокласници", изтъкна енергийният министър, поизоставяйки добрия тон, характерен по принцип за него.

ГЕРБ се страхуват от „Белене", смята Станишев
Още...

За да подкрепи думите си той посочи, че за да се случи това, което говори Станишев, АЕЦ „Белене" трябва да печели чисти 3 млрд. лв. на година. По думите на Добрев изграждането на централата няма да струва по-малко от 10,35 млрд. евро (около 20 млрд. лв.), а заемът, с който трябва да започне изграждането на проекта ще го оскъпи с още 10 млрд. лв. до въпросните 30 млрд. лева.

„АЕЦ „Белене" не е способна да печели по 3 млрд. лв. на година, защото АЕЦ „Козлодуй", която е една изплатена централа, по времето на целия мандат на Тройната коалиция е реализирала печалба от едва 50 млн. лв.", обясни министърът.

И Козлодуй, и Белене безопасни за АЕЦ, обявиха от АЯР
Още...

Проблем пред АЕЦ „Белене" е това, че за да бъде тя рентабилна, трябва да продава електричество на цена от 150 лв. на мегават/час. Пазар за толкова скъпа електроенергия в България няма, тъй като на последните търгове за продажба на електроенергия беше постигната цена от около 70 лв. или повече от два пъти по-ниска от тази, която ще бъде от АЕЦ „Белене", обясни още Делян Добрев и допълни, че освен това в момента електроенергията, произвеждана от соларните паркове и от вятърните генератори, се изкупува на цени от 150-160 лв., като тенденцията е всяка година тези изкупни цени да намаляват с 20-30%.

Енергийният министър подчерта, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" е по-икономически разумният ход, тъй като там има изградената инфраструктура за това, което ще доведе и до по-ниска цена на електроенергията.
Министър Добрев заяви, че ако гражданите на референдума гласуват с „не", това няма да спре работата по изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй", защото това е разширение на съществуваща вече електроцентрала.


Междувременно БСП депутати раздаваха листовки за гласуване на референдума в подлеза на Софийския университет.

„По реакцията на хората днес разбирам, че българите са гладни за информация. Те питат, интересуват се и коментират наученото от нас. Само за половин час убедихме няколко десетки хора и раздадохме около 1000 листовки", коментира Корнелия Нинова.

По думите й някои от гражданите са заявили, че няма да гласуват, но обяснили, че това е само защото са непълнолетни и нямат право на това. „Почти всички останали обясняват, че ще участват и ще гласуват с „ДА" на предстоящия референдум", не скри задоволството си Корнелия Нинова.