Защото човек трябва да бъде сериозен и не приемам всякакъв вид политически игри. Защото част от политиката са много важни неща, които засягат хората и трябва управляващите - ГЕРБ, да отговарят за своите думи. За съжаление, през тези 4 години това управление показа, че няма какво да са обещали и да са изпълнили напълно.

Така Сергей Станишев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия размяната на реплики между управляващи и опозиция в първия пленарен ден на новия политически сезон.

Припомняме, той започна с молба от парламентарната група на ГЕРБ към останалите политически сили: „Нека да сключим споразумение за отговорно политическо управление. Имаме шест месеца, в които можем да свършим доста работа, да направим полезни за държавата и всеки неин гражданин закони".

„Късно е, либе, за китка" - така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори тогава на протегнатата ръка към опозицията от ГЕРБ.
Това е нечувано нещо за управлението на ГЕРБ, изтъкна Станишев и подчерта, че всичките години на управлението на ГЕРБ досега са били тотално отрицание на диалога.

Лидерът на БСП беше помолен да коментира предстоящия на 27 януари референдум за „Белене". „Колко пъти се промени позицията на Борисов около „Белене" - няма да строим, ще строим...?", запита соцлидерът. От това зависи живота на хората и никой няма доверие в тези думи. 4 години ГЕРБ са в консултации, допълни той.

Запитан все пак за евентуално взаимодействие с ГЕРБ по въпроси, които могат да бъдат в полза на хората, социалистът подчерта: „Разбирате ли, не са господари на думата си. Не се прави нищо сериозно по този начин". По думите му няма как да спечелиш доверието на хората с действията си от последната половин година, а по време на предходните ти 3 години и половина да си правил точно обратното.

По думите на Сташишев „Белене" е най-евтиният ядрен проект в света. „4 милиарда евро е цената, за която беше подписано изграждането на ядрената електроцентарала. Ние уговаряхме до края на мандата си, бяхме свършили 90% от работата. Ние не оставихме нищо на това правителство", категоричен бе социалистът.

Станишев е убеден, че всеки българин ще плаща. „Белене" никога не е замислян с пари, които идват директно от държавата, а с финансиране, категоричен е той. Според него, противно на думите на Борисов, управляващите се страхуват в България да има един изгоден проект, който да направи цената на електроенергията поносима, подчертавайки, че цената от ядрената енергетика навсякъде по света е по-ниска от всички възможни енергийни източници.

Станишев заяви от името на БСП, че от този референдум ще се постараят. Ние имаме нашите грехове, учим се от тях, носим ги, но ги признаване и ги коригираме, заяви той и допълни: "Искаме да направим промяна, да имаме нормална държавна икономика".

По-късно в парламента Станишев отново повдигна темата за „Белене".
Няма да запушите устата на истината, заяви на управляващите лидерът на БСП от парламентарната трибуна и ги упрекна, че обслужват икономически интереси. Той посочи, че вече има 3,5 пъти повече мощности от соларни електроцентрали в сравнение с предните 6 години и се усъмни, че може би зелената енергия е целта на атаката срещу „Белене".

Той отново припомни, че проектът „Белене" е най-евтиният и твърденията за 22 милиарда евро са заблуди.
„Нито лев не е даден от държавния бюджет. 1,3 милиарда са дадени за подготвителни работи", съобщи още Станишев.

Той заяви още, че проектът ще се изгражда с външна инвестиция и че ще има възвращаемост 13%, което е много по-добра възвращаемост, отколкото тази на проекта „Южен поток". Проектът „Белене" ще се изплати за 10-12 години, т.е. 48 години „Белене" ще е печатница за пари, подчерта още Станишев.