Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента искане за снемане на депутатския си имунитет.

По правилник това трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

„През последните няколко седмици в публичното пространство се тиражираше, че имунитетът ми като кандидат за народен представител е пречка за образуването на досъдебно производство срещу мен във връзка с анонимния сигнал за „подслушването", подаден в началото на предизборната кампания в прокуратурата лично от лидера на БСП Сергей Станишев", пише Цветанов в заявлението си до новоизбрания председател на 42 НС.

Не очаквам арест, коментира в кулоарите заместникът на Бойко Борисов. Направил съм това, което беше благороден ангажимент към всички тези български граждани, които под една или друга форма бяха подведени от тези спекулации, посочи Цветанов.

Правя един морален акт, който смятам, че съм задължен да го направя при тези спекулации, които бяха тиражирани през цялото време, заяви още Цветан Цветанов.

Той коментира и създалата се ситуация около избора на нов шеф на НС. Това според него е добре режисиран сценарий, още повече, че в изказването си Волен Сидеров отправил много критики към ДПС и БСП. Всичко е предварително уточнено, категоричен бе Цветанов.

По същия начин сигурно ще бъде избран и следващия кабинет, предположи той. По думите му ГЕРБ ще бъдат принципни в позициите си. Стана ясно още, че ГЕРБ настояват комисията, която ще разработва правилника за работа на НС да е на квотен принцип.

Припомняме, името на бившия вътрешен министър е замесено със скандалните нерегламентирани подслушвания в МВР.

По време на предизборната кампания от прокуратурата обявиха, че има основание за повдигане на обвинение срещу Цветанов, но тъй като кандидат-депутатският му имунитет го пази, временно прекратяват разследването.