Трима депутати напускат парламентарната група на БНС.

Това са Стефан Софиянски, Румен Ангелов и Борислав Българинов, избрани с листата на партия Съюз на свободните демократи (ССД).

По този начин групата на Български народен съюз става с 11 депутати, само на двама от разпадането си, тъй като изискването е 10 депутати да съставят една ПГ.

След като Земеделски народен съюз (ЗНС) и ВМРО (чийто лидер Каракачанов е и председател на парламентарната група, бел.ред.), влязоха в движение „Напред", ние не можем да приемем тази политика.
Това посочи категорично като мотив за напускането на ПГ на БНС Борислав Българинов.

Тримата депутати Стефан Софиянски, Ангелов и Борислав Българинов обявиха, че стават независими депутати, след като подадоха молби в деловодството на парламента.

Напускаме защото сме дясна партия и това е начинът, по който можем да се оприличим като такава.

По думите и на Стефан Софиянски това е отстояване на десните идеи и дясната опозиционна политика, както и реакция на поведението на доскорошните партньори.
Според основателя на ССД не е приемливо при наличие на парламентарна група да се решава да се работи в „извънпарламентарен формат, каквото е движението „Напред".

„Нещата трябва да бъдат решавани в рамките на групата - БНС, а не извън нея", бе категоричен Софиянски.

От своя страна Българинов обясни, че не могат да бъдат приети и такива тези, като - да се работи за благото на всички българи и за обединението по принцип, каквато позиция заема новото движение.
Една коалиция не може да не води политика - лява или дясна. Такива приказки сме ги слушали преди 1989 година, а ние сме дясна партия и ще продължаваме да защитаваме десните идеи", каза депутатът от ССД.

По думите му съюзът между ЗНС, ВМРО и „Лидер" може да бъде сключен само на материална основа.

Напускайки ПГ на БНС тримата, избрани от листата на ССД, стават независими депутати.

Обща дясна парламентарна група ще е факт до края на месеца. Това твърди депутатът от Българска нова демокрация Николай Свинаров. Мнението му е, че дясното единство трябва да се осъществи още в рамките на този парламент. По думите му преговорите са в ход. 

Борислав Българинов посочи обаче, че има надежда напускането им да се яви като „катализатор" за едно дясно обединение. Той допълни, че се водят разговори с други десни партии, като СДС и ДСБ за това, но все още няма конкретни резултати.

Лидерът на ВМРО и един от учредителите на движението „Напред" Красимир Каракачанов не пожела директно да коментира от политически аспект напускането на ССД, а препоръча да се припомни баснята на Лафонтен за лисицата и гроздето.

Каракачанов обясни, че с депутатите от ССД се разделят приятелски и напълно нормално и че се очаква сътрудничество и в бъдеще.

"Със ССД са водени няколко пъти разговори и то по тяхна инициатива, но тъй като бяхме напреднали в сътрудничеството си, решихме да учредим формацията в този състав - ВМРО, „Лидер" и ЗНС.
Иначе и вчера заявихме, че оставаме отворени, а разговори се водят и с други партии, все в десния политически сектор", посочи Красимир Каракачанов.

Като пример той даде „Гергьовден" и партията на Мария Капон

Той отхвърли обвиненията, че движението „Напред" няма политическа ситуираност в ляво или дясно с аргументи, че и ВМРО, и земеделците винаги са водили политика в дясно.
„А нима очаквате, че успели предприемачи и бизнесмени ще водят лява политика?", попита той.