16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ са внесли днес следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт.

Документът е подписан от Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, председател на правната комисия, и от неговата заместничка Десислава Атанасова.

Проектът заедно с мотивите са публикувани на сайта на парламента. Ходът на депутатите от ГЕРБ е изненадващ, тъй като се очаква след великденските празници правосъдният министър Христо Иванов да представи проекта на ведомството си.
На практика това означава бламиране на правосъдния министър Христо Иванов.

До този момент явни неразбирателства в рамките на коалиционното правителство около Правосъдното ведомство нямаше. Министър Иванов обаче е в много обтегнати отношения с Висшия съдебен съвет.

Припомняме, че днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че представителите на държавното обвинение напускат работната група, която подготвя промените в Закона за съдебната власт.

От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорско-следователска. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството.

По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската - постоянно действаща.

По-късно правосъдното ведомство разпространи позиция на министъра, в която се подчертава, че Христо Иванов потвърждава ангажимента си да доведе до край работата си по разработване, обсъждане и отстояване в Народното събрание на проект за реформа на нормативната рамка на съдебната власт.

По думите му, няма нищо извънредно в упражняването на законодателна инициатива от народни представители в една все по-важна област на обществено-политическия живот.

Обявените досега законопроекти - един от парламентарната група на АБВ във вторник, и днешният - от депутати на ГЕРБ, отразяват нивото на осъзнаване на нуждата от реорганизация на ВСС. Факт е, че ако до есента на 2014 г. идеята за разделение на Съвета бе възприемана единствено като екзотика, днес тя е обект на съревнование между народните представители, коментира Иванов.

Той изтъква обаче, че и двата лансирани досега законопроекта "инкорпорират позиции, застъпвани от настоящия състав на ВСС и от ръководството на прокуратурата", а проектът, който Министерството на правосъдието финализира в момента, имал за цел да осигури много по-широк фронт на съдебна реформа.

Предложенията на колегите от парламента са полезна основа за работа, но нашата задача е да реализираме далеч по-голям обем от целите, които са поставени в Стратегията за продължаване на съдебната реформа, подчертава Иванов и предупреждава, че предстоящите изменения в ЗСВ са само началото на реалната трансформация и модернизация на българското правосъдие, като все по-сериозно пред политическите сили стои въпросът за необходимостта от конституционни промени по отношение на цялостния модел на управление на съдебната власт.