Добрата съдебна реформа е предпоставка за решаване на проблемите и не заради Брюксел, а защото хората го искат. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в ефира на БиТиВи. Вчера партията представи визията си за правосъдна реформа. Препоръките на Брюксел имат решение в нашия законопроект, коментира Първанов. АБВ имат идея да ВСС да бъде постоянно действащ и разделен на две колегии. Ако имаме електронно гласуване при избор на ВСС, ще изчезнат възможностите за манипулация, допълни той.

Електронното правосъдие е ключов момент в концепцията на АБВ. В нея е засегнат и начинът на формиране на бюджета за съдебната власт.

Георги Първанов похвали социалния министър Ивайло Калфин за блестящото представяне на пенсионната реформа, с което респектирал дори премиера и синдикатите.

По повод интервюто на банкера Цветан Василев и твърденията, че знае тайни за политическия ни елит, които пази при нотариуси, Георги Първанов заяви, че не се страхува.

„Моята новина за КТБ беше произведена преди месеци с Волен Сидеров с тези 80 млн. лв.", каза Първанов.

Припомняме, че преди няколко месеца лидерът на „Атака" се обърна към социалния министър с думите: „Вашият шеф Георги Първанов имал 80 млн. лева в КТБ чрез подставени лица".

Първанов изрично подчерта, че компетентните органи са излезли с позиция, че нито той, нито негови роднини са имали отношения с КТБ. Когато вече назряваше, усещаше се във въздуха, че предстоят проблеми с КТБ, г-н Василев не е търсил среща с мен, категоричен бе Първанов.

Първанов не е стоял на опашка да се среща с банкера. Ако съм имал официални срещи, сме обсъждали ситуацията в икономиката, уточни той. Първанов обясни още, че Василев никога не е искал протекции от него.

По повод другата актуална тема, свързана със задължителното гласуване, лидерът на АБВ отново каза, че е говорил в тази насока далеч преди президентът Росен Плевнелиев да се изкаже. „Ние сме за задължителното гласуване, но има куп въпроси, на които трябва да се отговори", категоричен е той. Когато не сте дали правата на хората, как ще санкционирате, ако не гласуват, попита Първанов. Днес или утре АБВ ще бъде внесе предложение за сваляне прага на легитимност.

След като наскоро лидерът на АБВ упрекна ГЕРБ заради липсата на комуникация, днес той поясни, че от ГЕРБ реагирали. Ще се състои вероятна среща, за да се изяснят отношенията между тях. Стабилността на коалицията има три основни стълба. Първият е свързан с диалога, а Първанов постави оценка 3-.

Вторият и най-важен стълб са политиките, които се формират. По този повод Първанов критикува Реформаторския блок - там има шестима министри, колко реформаторски пакета са предложили до сега, попита лидерът на АБВ.

Третият стълб е стабилността на всяка една от партиите. „АБВ преодоля малката криза, която имаше", посочи Първанов.

Относно отвореното писмо, с което АБВ излезе заради финансовия министър Владислав Горанов, Първанов уточни, че питат дали парите от дълга са чисти, прозрачни и дали държавата не е ощетена. Георги Първанов е обезпокоен дали този първи транш, който е взет, не ощетява държавата за нечие облагодетелстване. Ако отговорът е публичен, можем да продължим дебата и да следим и следващите траншове, допълни той.

Номинациите за лидер на АБВ вървят, като до момента няма посочени други имена, освен това на Първанов. АБВ е лидерска партия, по думите му, и това е европейската тенденция - хората гласуват за една  партия заради лидера.