ПОСЛЕДНО:
В крайна сметка - след 4-часови дебати, депутатите, обединени от левия лидер Михаил Миков, достигнаха компромисен вариант.
Социалистът предложи редакция, която гласи, че НС одобрява актуализираната стратегия като основа за законодателни промени на конституционната рамка за съдебната власт и смята да повиши качеството и ефективността на модела на ВСС като постоянно действащ орган.
Със 177 гласа „за" идеята на Миков бе приета.
При гласуване на така редактираната стратегия, 173 народни представители натиснаха зеления бутон и гарантираха, че ВСС ще остане постоянно действащ. 4 депутати се въздържаха, а 18 останаха против.

Дебатите
Актуализираната стратегия за съдебната реформа
, подготвена от правосъдния министър Христо Иванов още докато заемаше този пост в служебното правителство, най-после стигна до обсъждане в пленарна зала.

Патриотичният фронт бе първата политическа формация, която изрази позиция по темата. Хората искат и очакват тази реформа, стратегията е плод на дългогодишна работа, в нея няма как да не бъдат отбелязани определени положителни елементи и достойнства, които ние подкрепяме, изтъкна патриотът Христиан Митев.
За добър пример депутатът посочи разделението на две професионални колегии на ВСС, като единствено поиска да знае дали това ще стане с изменения в законите ни, или направо в Конституцията. Нашето мнение обаче е, че ВСС трябва да остане постоянно действащ, обяви народният представител в коментар на една от основните идеи в стратегията - непостоянен ВСС с постоянни действащи комисии.

БДЦ депутатът Стефан Кенов пък гарантира, че парламентарната му група подкрепя необходимостта от реални реформи в съдебната власт, но не обеща подкрепа за стратегията при гласуването й. Днес сме свидетели на предложение, което няма никаква реална стойност, а само изказва политически намерения. Страхуваме се, че целта на министър Иванов и на РБ е извличане на политически дивиденти, заподозря Кенов.

В отговор реформаторите веднага му обясниха, че идеята на стратегиите по принцип е да изказва визии за промяна, като не пропуснаха да отбележат, че обезателно ще гласуват „за".

От АБВ също се зарекоха, че ще подкрепят инициативата на правосъдния министър. Депутатът Борислав Борисов бе категоричен, че съпартийците му ще натиснат зеления бутон днес. Налице е обществен консенсус, че промяната е нужна, аргументира се той.

Съвсем очаквано герберите също застанаха зад документа. Категорично подкрепяме приетият от МС стратегически проект, отсече председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Очаквано от БСП дадоха заявка, че няма да са толкова благосклонни при гласуването на документа. Червеният депутат Филип Попов коментира, че целите в стратегията са достойни и следва да се подкрепят. Реализацията обаче на тези цели е твърде неясна и незащитена в тези текстове. Стратегията не е подготвена за обсъждане в пленарна зала, нито пък за приемане, прецени социалистът.
(Още от мотивите на опозицията...)

От „Атака" не харесаха стратегията, защото не била безспорна. Националистът Явор Нотев изтъкна, че се цели да скъсим дистанцията със съседна Румъния, която се превръща за нас в блян в тази насока. Той не оспори нуждата от реформа в съдебната система, но за „Атака" това няма да се случи с тази стратегия.

Не това е форматът, който намираме за удовлетворителен, за да изведе съдебната система от проблемите, в които е затънала, разкритикува текстовете Нотев.

За него професионалното обсъждане на документа също не е било достатъчно широко и затова в момента няма консенсус.

Стратегията се стреми към две основни цели - да осигури европейски стандарт на родното правосъдие и за физическите, и за юридическите лица, както и да превърне съдебната ни власт в ефективен гарант за върховенството на закона и оздравяването на държавното управление и институциите в страната ни. Според министъра приемането на стратегията ще гарантира независимост на съда чрез ефективни мерки срещу корупцията, политическият и икономически натиск.

Най-важните моменти в стратегията, които все още предизвикват противоречиви реакции, са свързани с промените в структурата на Висшия съдебен съвет. Текстовете в стратегията предвиждат ВСС да се измени така, че решенията по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии, а за прокурори и следователи - от колегия на прокурорите и следователите. Разделянето на ВСС на две професионални колегии предимно среща одобрение в магистратските среди.

По друг начин стоят позициите обаче по идеята за преминаване към модел на ВСС, заседаващ на сесии, подпомаган от постоянно действащи комисии към него, съставени от командировани за целта магистрати от цялата страна. При обсъждането на стратегията в правна комисия преди дни магистрати от ВСС, ВАС и ВКС обясниха на депутатите, че не виждат положителни резултати в това ВСС да е непостоянно действащ, а за постоянните комисии да се харчат излишни финанси за командировки на съдии и прокурори.

Правосъдният министър използва възможността преди гласуването да прикани за пореден път депутатите да приемат предложения документ като отправна точка за реформите в сектора. Що се отнася за модела на ВСС, където има най-разгорещени спорове, тези текстове тук са началото на разговора, но той ще продължи след днешния ден. Нека да покажем готовност за обсъждане и на конституционни поправки заради измененията във ВСС, апелира Иванов.

За финал на дебатите остана ДПС, като от партията се отчетоха с най-острата позиция. Депутатът Четин Казак, който беше и председател на правната комисия в миналия парламент, разкритикува из основи стратегията на Христо Иванов.

Ние няма да позволим на никого да се поддаде на изкушението в следствие на позицията ни по този документ да лансира инсинуации, че ДПС е против съдебната реформа. Напротив, аз се надявам да имаме достатъчно време да докажем при обсъждане на конкретните законодателни стъпки, че ще подкрепяме всички мотивирани предложения, които засягат съдебната власт, предупреди предварително Казак.

За този документ се твърди, че е разработен от три правителства, само че по време на обсъждането му стана ясно, че той далеч-далеч не е придобил вида на завършен документ, съдържащ безспорни предложения, недоволен е Казак.

За него документът не е дискутиран професионално с всички ресорни организации. Редица организации като тези на адвокатите, на прокурорите, са изказали критични бележки по основни моменти още в първата част на стратегията. Немаловажни бележки дойдоха и от обвинител номер едно Сотир Цацаров, припомни депутатът.

Според ДПС не може отново да се върнем към положението на непостоянно действащ ВСС. Защо трябва да се върнем назад по пътя - няма аргументи, няма мотиви. Не можем да подкрепим разделянето на ВСС от единно действащ орган, както е по Конституция, на две самостоятелни колегии, категоричен бе той.

БДЦ ще даде два гласа за предложената стратегия, за да отчете, че е „за" реформите, но в останалата си част ще се въздържи от вот, обявиха в последния момент пък от парламентарната група.