Цял ден - над 5 часа, народните представители дебатираха единствено по чл. 1 на Бюджет 2014, който се отнася за заложените приходи и разходи през предстоящата 2014 г.

Народните избраници изчерпаха парламентарното си време само и единствено, за да разгледат и гласуват направените предложения по този член между първо и второ четене. По някои от тях те поспориха, но като цяло днешните дебати на тема пари за 2014-а преминаха спокойно в пленарна зала.

По голямата част от предложените промени бяха с автори от опозиционната ГЕРБ и очаквано не бяха приети от мнозинството.

Още в началото на заседанието народни представители от ГЕРБ се опитаха да изместят напред по дневен ред предложението за 20-процентова такса върху приходите на производителите на ВЕИ енергия, което предизвика страсти в обществото в последните дни. Мотивът на управляващите бе, че очакваните 160 млн. печалба от този данък трябва да бъдат включени към общата приходна част на Бюджет 2014. Мнозинството не прие това изместване и ожесточените дебати по темата бяха отложени за следващите дни.

Изводът от днешното пленарно заседание на НС, което имаше задачата да обсъди всички пари за следващата година, е, че депутатите не успяха да гласуват нито един член от законопроекта за държавния бюджет.

Те оставиха тази важна тема за утрешния ден, когато точно в 9 часа Бюджет 2014 ще бъде отново тема за народните представители.

Дебатите

Опозицията от ГЕРБ започна ударно дебатите по второто четене на Бюджет 2014 в пленарна зала.

Ексшефът на НАП Красимир Стефанов критикува от парламентарната трибуна още чл. 1 от закона за бюджета ни за следващата година, като обяви, че от самолет е видно, че заложената приходна част е неизпълнима.

ГЕРБ поиска от бюджета 4.5 млн. лв. за център за деца с левкемия
Още...

Според Стефанов тя е направена по специална формула за това колко пари трябват на управляващите за разходната част за купуването на електорална подкрепа при едни бъдещи парламентарни избори.

"Приходите за тази година няма да могат да бъдат изпълнени с между 500 и 700 млн. лева", сигнализира Стефанов и отбеляза, че надали има трезвомислещ човек у нас, който да вярва, че през следващата година могат да се съберат 2 млрд. приходи.
Като пречки за това ГЕРБ посочват липсата на чуждестранни инвестиции и като цяло нормална бизнес политика.

Критиките на бившите управляващи обаче не спряха до тук и те се насочиха към ДДС. "В момента се краде ДДС като за световно", заяви депутатът Красимир Стефанов.

Той обвини правителството в това, че се прави на добро и е намалило контрола над бизнеса. Последиците от това се изразяват, че 70 на сто от търговците не издават вече касови бележки, а по морските курорти това лято е нямало нито един данъчен.
"Управляващите вместо да се борят с ДДС измамите, улесняват ДДС измамите", обвини още герберът.

Атака поиска нулеви субсидии през 2014-та за БНТ и БНР
Още...

Владислав Горанов препоръча да се засили събираемостта на приходите. Той също видя нереалистичен план на приходите в бюджета за следващата година.

Всеки вложен лев през бюджета носи 50 стотинки приходи, каза Горанов. Мултипликационни ефекти през бюджета не се правят, изтъкна бившият заместник-финансов министър.

Ръстът на българската икономика не може да се постигне с увеличено потребление за сметка на държавния бюджет, смята Горанов. Според него ръстът в икономиката ще се случи, когато се върне доверието. Нашата икономика може да расте само ако изнася повече, обясни депутатът от ГЕРБ и предложи да се намали дефицитът в макрорамката за следващата година.

Менда Стоянова пък засегна темата за 20% такса ВЕИ, макар все още депутатите да не са стигнали до спорната точка в проекта за бюджет за 2014. Тя се оплака, че на бюджетна комисия не са били представени финансови разчети на това предложение.
В последствие стана ясно, че 160 милиона лева е очакваният ефект от това решение. Не съм съгласна, че тези 160 милиона лева остават като буфер в бюджета, каза Стоянова. Според нея няма как тези пари да влязат в буфера, зад тях трябвало, по думите й, да стои някаква цел.
Герберката предложи тази сума да влезе в раздел „неданъчни приходи".

Алиосман Имамов от ДПС, който председателстваше заседанието обясни, че предложението на Стоянова не е редакционна поправка, а е съществена промяна и не може да мине точно сега. Тези пари няма да потънат никъде, увери той.
От ГЕРБ поискаха първо да се гласува такса ВЕИ и след това „да й се намери място" в бюджета. След този кратък спор депутатите продължиха с параметрите на бюджета.

Милена Дамянова поиска образователният министър Анелия Клисарова да дойде в НС, за да обясни приоритетите на бюджета в сферата на образованието.

След повече от 2 часа дебати само по член 1 на Закона за държавния бюджет Атанас Мерджанов поиска дебатите да бъдат прекратени.
Димитър Лазаров от ГЕРБ се оплака : „Опитвате се да заглушите гласа на опозицията". Обсъждаме бюджета, страх ви е да чуете мнението ни, подчерта той.

След гласуването очаквано стана скандал, защото предложението на Мерджанов мина, а заявка за изказване по член 1 са дали 13 депутати от опозицията.

От ГЕРБ поискаха прегласуване и поименна проверка на кворума. От БСП обаче обясниха на опозицията, че може да иска поименна проверка на кворума преди гласуване, а вече НС бе в такава процедура.

След прегласуване дебатите по член 1 бяха прекратени - За бяха 105, 53 против, 4 гласуваха въздържал се, а Алиосман Имамов даде 15-минутна почивка.

Герберите бяха ядосани от развоя на събитията и продължиха да искат обяснения от мнозинството и в кулоарите на НС. Силвия Хубенова от ГЕРБ атакува червения Румен Гечев за това, че е „заглушен" гласът на опозицията. Това е срамно, защо не искате да ни чуете, посочи тя.