Едва на четвъртия час от дебатите на второ четене в пленарна зала на Бюджет 2014, депутатите от ГЕРБ „се сетиха", че това е важен закон и обсъждането трябва да бъде излъчвано пряко по Българската национална телевизия (БНТ) и по Българското национално радио (БНР).

Бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова направи такова предложение. На първо гласуване то обаче не бе прието. Тогава Атанасова отново поиска думата и призова за прегласуване. Мотивът и бе, че българските граждани заслужават да станат свидетели не само на атмосферата в пленарна зала, но и на закона за държавния бюджет, тъй като това е закон, който очертава политики на управляващи партии и действия на опозицията.

"За всеки български гражданин е важно как средствата, които се внася чрез данъци в държавната хазна, ще се разпределят през 2014 година. Моля ви, да гласувате за моето предложение", се помоли още "герберът" Десислава Атанасова.
И на второто прегласуване предложението не бе прието и дебатите по бюджета, които все още си стоят на първи член, продължават „да бъдат скрити" от зрителите и слушателите на БНТ и БНР.

Темата за националните медии обаче започна доста по-рано. Депутатите влязоха в кратък срок по отношение на предложение от парламентарната група на "Атака" за това субсидиите на БНР и БНТ да бъдат нулеви през идващата 2014 година. Предложението не бе подкрепено и от бюджетна комисия, и в зала.

Все пак поисканото от "Атака" породи учудване в депутата от ГЕРБ Ирена Соколова. "Точно вие, които сте националистическа партия да поискате това. Какво искате, телевизия "Алфа" да бъде националната телевизия ли?", попита още Соколова и го определи като безумно.

И друг народен избраник от ГЕРБ взе думата по темата. Снежана Дукова, станала известна през последните седмици в парламента с приливи и отливи, призова пленарната зала да не се превръща в семинара на правителството в Боровец. "Позор е да спирате национална медия с нулева субсидия", коментира Дукова.

Тя критикува и председателстващия заседанието зам.-шеф на парламента Алиосман Имамов за това, че не е дал думата поне на двадесет народни представители от опозицията. "Освободете оковите и дайте думата на опонента. Иначе ставате репресивен орган", призова от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.
След изказването й "червеният" депутат Кирил Добрев стана прав, за да й ръкопляска.

След още малко спорове за БНТ по предложение на ГЕРБ народните представители излязоха в 15-минутна почивка.