Томислав Дончев от ГЕРБ поиска в бюджета да бъдат заделени 4.5 милиона лева като капиталови разходи за Община Костинброд, с които да бъде изграден Център за възстановяване на деца с онкохематологични заболявания.

Той обясни по време на дебатите от второто четене на проекта за Бюджет 2014, че сдружението на онкоболните деца е закупило земята, където да бъде изграден центърът, издадено е и разрешително за строеж. Капацитетът на центъра е 40 души - деца и родители, каза Дончев. Не съществува възможност в следващите 2-3 години подобен проект да се реализира с европейски средства, обясни депутатът.

По думите му сдружението на децата с онкохематологични заболявания ще може да разчита на някакво евро финансиране чак през 2016 година по Програмата за развитие на селските райони.

Децата нямат време, подчерта Томислав Дончев. Между 150-200 деца от 0 до 18 години годишно се разболяват от рак, заяви още депутатът от ГЕРБ. „Тези деца се борят упорито за живота си. Много често те са по-силни от нас", изтъкна Томислав Дончев и обясни, че емоционалното им състояние е много важно за излекуването от коварната болест.

От началото на 2012 до септември 2013 за лекуване на деца в чужбина са дадени над 5 милиона лева за 146 болни малчугани, стана ясно още от изявлението на депутата от опозицията.

Председателят на социалната комисия в НС Корнелия Нинова му отговори, че има съгласие, че тези деца се нуждаят от тези пари. Според нея обаче парите могат да се осигурят от специалния инвестиционен фонд, който създаде кабинета, в който има 500 милиона лева. За тези пари могат да кандидатстват и дружества.

От години е борбата на децата с онкохематологични заболявания и техните родители за изграждането на този възстановителен център. Бяха предприети редица благотворителни инициативи за набиране на средства. Лечението продължава от 6 месеца до 3 години, а за някои и цял живот. За този период децата не могат да посещават детска градина, училище, да играят с връстниците си.

С прилагането на съвременните методи на лечение според утвърдените световни лечебни протоколи и при наличие на всички необходими лекарства се постига дълга ремисия - до 5 години при деца с левкемия. Шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %.