Провалиха се преговорите между депутатите от ГЕРБ и представителите на синдикатите.

Синдикатите напуснаха срещата, видимо недоволни.

Искра Фидосова категорично заяви: „Няма да допуснем да ни бъдат извивани ръцете" и се обърна към българските граждани с призива да не се подвеждат.
Тя е категорична, че позицията на управляващите за постепенно вдигане на пенсионната възраст в 4 месеца, е правилната.

КНСБ още днес свиква стачния комитет, за да набележат ответни действия, които ще бъдат координирани с КТ „Подкрепа".

За всички категории - първа, втора и трета труд от януари 2012 г. се въвежда с по четири месеца годишно плавно увеличение на пенсионната възраст, докато стигне до 65 години за мъжете и 63 години за жените, което ще стане в 2019-2020 г.

Това обяви като окончателно решение на управляващите вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, който след провала на преговорите остана с депутатите на ГЕРБ още около час.

По думите му това е първата истинска социална реформа в България от поне 15 години насам. „Без такава истинска социална реформа не може да се говори за добра пенсионна политика", подчерта Дянков.

Той изтъкна, че изтеглянето на предишната схема за реформата с 10 години напред се налага, заради случващото се в Европа, като призна, че синдикатите не са съгласни и категорично заяви: „Ние не го правим за тях. Това е полезната реформа" и изтъкна, че положението в цяла Европа е тежко.

Финансовият министър Дянков каза, че цяла нощ са смятали дали има начин в приходната част на бюджета да се покрие разликата от 30 милиона лева, за да бъдат увеличени най-ниските пенсии от 136 лв. на 145 лв. и съобщи, че тези пари са намерени и че от 1 юли 2012 г. ниските пенсии ще бъдат увеличени. Дянков поясни, че 30-те милиона ще бъдат набрани чрез по-добра събираемост.

Той потвърди, че свиква утре Тристранния съвети съобщи, че ще бъде обсъден включително и въпросът за криминализирането на неплащането на осигуровки. Дянков съобщи още, че ще бъде затегнат контролът на ТЕЛК и че се подготвят законови промени за това.

По повод заявеното от синдикатите, че няма да дойдат на Тристранката, Дянков заяви: „Ако са разумни, ще дойдат, защото това не е заради мен, това е за бъдещето на България".

Ако реформата не я бяхме издърпали с 10 години, тогава в НОИ щеше да има 6 млрд. дефицит, изтъкна още вицепремиерът. Той поясни, че така замислената реформа ще намали дефицита на НОИ на половин милиард до 2014 г., а до 2020 - с 6 млрд. лв.

По въпроса за осигуровките на държавните служители и хората в силовите министерства, Дянков каза, че темата продължава да се обсъжда и че още ден-два са необходими, за да се пресметнат всички ефекти. По думите му на 100% ще бъдат компенсирани всички държавни служители, всички хора в общинската администрация.

Той отбеляза, че тези промени няма как да станат от 1 януари 2012 г., така че това не е било обект на днешното заседание и изрази надежда съответните нормативни промени да бъдат приети от септември догодина.

"Равносметка":
Синдикати обмислят национална стачка;
В БДЖ не се разбраха, стачката продължава;
Още...
Производители на зърно тръгват с тракторите към София;
Още...

Синдикалистите от своя страна упрекнаха управляващите, че не се изпълнява споразумението им и припомниха, че имаха договореност да се криминализира неплащането на осигуровки.

Те изразиха недоволство и от това, че се планира да отпадне швейцарското правило за индексиране на пенсиите от следващата година и предупредиха, че сметките на управляващите не са верни няма да стопят дефицита на НОИ.

По-рано днес след консултации с премиера Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ отидоха на среща със синдикалистите, която се проведе в парламента, с предложение за „плавно, постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране 2012 - 2013 г. и 2014г. с по 4 месеца от началото на годината.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни, че плавното увеличени на възрастта за пенсионира ще касае всички категории труд - първа, втора и трета. Това също е промяна, тъй като снощи управляващите предложиха засегната да бъде само трета категория.

По думите на Фидосова некоректно е да се твърди, че под натиск управляващите отстъпили и променили позицията си следствие на стачките.
Фидосова подчерта, че управляващите не проявяват политически инат за каквото и да било и заяви, че ги движи интересът на българските граждани.
Тя потвърди, че на срещата ще дойде и финансовият министър Симеон Дянков.

Предложението за плавно повишаване на пенсионната възраст ще се обсъди внимателно, но и в контекста и на запазването на добавката за прослужено време, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров преди началото на преговорите.
„Ще коментираме това предложение, ще го обсъдим и ще представим позицията на нашите браншови структури и на колегите си от "Подкрепа", посочи синдикалният лидер.

По думите му в предложението на ГЕРБ има няколко допълнителни текста, които променят начина, по който се индексират пенсиите и начинът, по който се отчита тежестта на всяка година стаж в размера на наличната пенсия.

„Трябва да погледнем комплексно. Според нас е наистина важно да получим съгласие от правителството, че добавката за клас, няма да бъде отнемана, защото иначе ще сме си свършили работата наполовина. Все пак съм оптимист, че след вчерашния митинг започна интензивен диалог, който се надявам да доведе до разумни решения", посочи още Пламен Димитров.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев коментира, че предложението е протегната ръка към синдикатите за възстановяване на нормалния диалог.

„От 2012-а, 2013-а, 2014-а година да се увеличава възрастта за пенсиониране само на Трета категория, като от 2015-а това увеличение да продължи с идеята в края на 2017-а година да сме достигнали до 65 години възраст за пенсиониране на мъже и 63 за жени, тоест да имаме в целия този период увеличение от 2 години на възрастта за пенсиониране в трета категория", поясни Главчев.

„Протегната е ръка от страна на ГЕРБ към синдикатите", категоричен бе той.

Преди да започне заседанието лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев изказа опасението, че управляващите се опитват да удовлетворят каприза на финансовия министър.

Заседанието се провежда в зала Запад, която е на втория етаж и е съседна на пресглаерията, в която са разположени компютрите за журналисти. Заради срещата за пенсиите журналистите обаче настоятелно бяха помолени да освободят етажа.

Припомняме, вчера двете синдикални централи изкараха на протест близо 30 хиляди души, които три часа бяха около парламента.
В резултат на това ГЕРБ оттегли проекта си за пенсионна реформа, предвиждащ увеличаване с една година стажа от първи януари 2012.
Герберите се съгласиха и на преговори със синдикатите, които заплашиха с национална стачка.