Над 9000 души тръгнаха от площад „Македония" по посока Народното събрание, където се проведе съвместният протест, организиран от синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа" срещу ускоряването на пенсионната реформа.

Последно:
Протестиращите "приеха" оставката на Борисов
Изтеглят предложението за пенсионна реформа
Още...

Чрез тази демонстрация хората изразиха несъгласието си с увеличаването на възрастта за пенсиониране с една година от 2012 г., както и срещу отнемането на класове на държавните служители.

Още от сутринта стотици автобуси започнаха да пристигат от цялата страна, посрещани лично от лидерите на двата синдиката.
Мощните викове на протестиращите „Много сме, силни сме" бяха подкрепяни от мощния рев на електрически триони, тъпани и гайди.

Лидерите на синдикатите са в парламента за среща с представителите на ГЕРБ.
Още...

Издигнати бяха плакати с надписи „Господа управляващи, в условията на криза хората са на центъра на вниманието", както и огромен плакат с „лицата на позора", на който бяха поставени снимките на онези 21 народни представители, внесли предложението за пенсионната реформа в Народното събрание
„Вижте ги, запомнете ги. Това са онези 21 народни представители, които на 21 ноември в последния момент внесоха своите предложения", скандираха протестиращите.
Като част от музикалното озвучение  на протеста освен българският  химн се чуваха и „Моя страна, моя България".



По пътя към Народното събрание протестиращите освиркаха управляващите, като на площада между министерски съвет и президентството се чуха мощни викове „Оставка".

В същото време представители на синдикатите повече от 40 минути чакаха, за да влязат в Министерски съвет и да внесат своята декларация с мотивите за своя протест.
Видимо изнервени от чакането въпреки уговорения по-рано час, Емил Димитров от КНСБ и Петър Бунев се заканиха, че подобни малки спънки няма да ги откажат и те ще продължат да се борят. По думите им, ако те не бъдат чути и след този протест ще има още.

Междувременно от Националния стадион  Васил Левски към сградата на парламента се отправи вторият лъч протестиращи, предвождани от лидерите на КТ Подкрепа.
Пред сградата на парламента има стотици полицаи, а пред Министерски съвет има жива верига от жандармерия.

Тренчев: Съвестта ми е чиста, защото поне пет пъти съм казвал на Бойко Борисов, че Симеон Дянков е пагубен както за ГЕРБ, така и за държавата
Пл. Димитров: Вчера, г-н премиер, бяхме отново по площадите, по площадите бяхме и през 97-ма, и при Шулева, и при Станишев, а ти къде беше, г-н премиер?

Протестиращите пред Народното събрание поискаха многократно оставката на Дянков, като са направили и негов чучело, на което има надпис „На лъжеца, дори когато казва истината не му вярват".

Един час, след като двата протестни лъча се събраха пред парламента лидерите на синдикатите влязоха в Народното събрание за разговори с депутатите.

Преди това лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев изтъкна пред протестиращите, че неговата съвест е чиста, тъй като поне пет пъти е казвал на Бойко Борисов, че Симеон Дянков е пагубен както за ГЕРБ, така и за държавата.

Тренчев подчерта, че управляващите предлагат мъка и страдание на народа, заради малко над 20 млн. лв., които ще спестят, ако една група хора не се пенсионират. В същото време от двата синдиката са подготвили мерки, които биха донесли стотици милиони.

 Голямата тайна е, че парите в държавата са на свършване, подчерта лидерът на КТ "Подкрепа" и подчерта, че мерките предлагани от управляващите не са правят по време на криза.
Тренчев изтъкна, че задължението на Дянков е не само да харчи парите, но и да генерира средства.

„Както е казано в голямата книга, Когато Господ иска да затрие някой, първо му взима ума",заяви още Тренчев.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров изтъкна, че тези десетки хиляди хора са се сърбали, защото искат да запазят своите права.

Вдигат заплатите на чиновниците, за да си плащат сами осигуровките
Още...

По данни на синдикатите 45 хиляди са протестиращите. Видимо обаче те са доста по-малко - между 20 и 30 хиляди

Димитров подчерта, че предлаганите изменения имат алтернатива: "Къде са онези 15 млрд. лв., които правителствата подариха на бизнеса през последните 10 години? Къде са онези 30 млрд. лв. сиви обороти? Ние искаме да седнем на масата за преговорите и да бъдем чути," изтъкна Димитров и настоя този позорен закон незабавно да бъде изтеглен още днес.

Той отговори на зададения от премиера вчера въпрос защо синдикатите не са протестирали преди:
"Вчера, г-н премиер, бяхме отново по площадите, по площадите бяхме и през 97-ма, и при Шулева, и при Станишев, а ти къде беше, г-н премиер?"

Специален подарък - свирка във формата на футболна топка, имаше и за премиера Бойко Борисов, който води в класацията „Футболист на годината".
Носеше му го лично лидерът на КТ „Подкрепа"-Дупница Любка Георгиева, известна с дупнишките барикади.
Някой се взе на сериозно и започна да ни плаши, че ще си подаде оставката. Ами, дайте си я, ние ще я приемем, г-н премиер", заяви тя.