Властите в Киев грубо нарушават постигнатите миналата седмица споразумения от Женева между Русия, САЩ, ЕС и Украйна. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, предадоха руски медии.

„Не само споразумението от Женева не е изпълнявано, но и са предприети стъпки предимно от тези, които иззеха властта в Киев, които грубо нарушават постигнатите в Женева споразумения", каза той на пресконференция с колегата си от Мозамбик.

Украинското правителство се провали да премахне незаконните протести от площадите в Киев, поясни той.

Решението на властите в Киев да „защитят Майдана" е напълно неприемливо", категоричен бе той.

Назначените от Върховната рада лидери открито заявяват, че споразуменията от Женева не се отнасят до Майдана, защото киевската градска администрация е взела решение, че Майданът може да бъде запазен и да действа легитимно. Това е напълно неприемливо", категоричен бе Лавров.

САЩ трябва да поемат отговорност за тези, които те поставиха на власт вместо да налагат ултиматум на Москва, каза той.  По думите му опитите да се изолира Русия oт останалата част от света ще се провалят. "Знаем, че искат това", подчерта дипломатът.

Топ дипломатът на Русия обяви на пресконференцията, че убийствата в неделя сутринта до украински град, контролиран от проруски сепаратисти, показват, че Киев не контролира „екстремистите".

Убийствата в Славянск са престъпление, те показват, че Киев не иска да контролира екстремистите, категоричен бе Лавров. Вчера бяха убити петима души в Славянск.

Припомняме, миналата седмица външните министри на Русия, САЩ, Украйна и ЕС ( представителят на Съвета на външните министри Катрин Аштън - б.р.) приеха декларация, в която очертаха първоначални стъпки за деескалиране на кризата и възстановяване на сигурността в Украйна.

В нея се отбелязва, че всички нелегално въоръжени групи трябва да се разформироват, всяко незаконно блокиране и окупиране на сгради, улици, площади трябва да се прекрати.

Киев от своя страна трябва да гарантира амнистия за тези, които предадат оръжията си и напуснат окупираните сгради, с изключение на тези, които са извършили убийство. Киев също трябва да организира национален диалог за приемане на нова конституция или поправки в нея, даващи повече власт на местното управление.