Външните министри на САЩ, ЕС, Русия и Украйна достигнаха до общо споразумение около кризата в Украйна.

Москва е поела ангажимент да съдейства за това всички окупирани правителствени сгради да бъдат освободени, в замяна на което сепаратистите, които доброволно предадат оръжието си, ще трябва да получат амнистия от централната власт.

Участниците в четиристранната среща в Женева, която започна днес и продължи повече от 7 часа, се съгласиха, че има необходимост от изпращане на специална мисия на ОССЕ в Източна Украйна, която ще играе основна роля за урегулирането на конфликта.

Трябва да предприемем всички мерки за предотвратяване бъдещото ескалиране на напрежението, заяви руският външен министър Сергей Лавров на обширен брифинг след края на разговорите.
Той призова киевските власти да започнат незабавен диалог между всички партии, региони и етнически групи в страната с цел икономическо и финансово стабилизиране на Украйна.

Лавров потвърди, че именно възможностите за стабилизиране са били в основата на днешните разговори. Въпреки това той подчерта, че преди всичко кризата трябва да бъде решена от самите украинци.

Дипломатът разкритикува работата на новото правителство, което според него не е успяло да продължи успешната политика на „Партията на регионите". По думите му, прозападните партии трябва да поемат отговорността за случващото се в Източна Украйна.

Руският външен министър призова за няколко незабавни задачи, които трябва да бъдат изпълнени с цел успокояване на обстановката.

На първо място той изтъкна необходимостта от приемане на нова украинска конституция, провеждане на децентрализация и федерализирането на страната, както и връщането на предишния статут на руския език.

Сергей Лавров заяви, че предстоят още нови срещи, на които да бъдат изгладени всички различия и призова за вземането на решения, които са приемливи за всички страни.

„Ще продължим да се срещаме и се надявам, че заедно с чуждестранните ми колеги, които работят по темата Украйна, ще предприемем всички нужни усилия", добави Лавров и призова за освобождаване на всички задържани за проруските бунтове на изток.

Дипломат №1 на Москва призова Киев да се въздържа от непремерени изказвания, дискриминиращи рускоговорящото население и посочи за пример думите на бившия премиер Юлия Тимошенко, която призова за „ликвидиране на рускоговорящите" в Украйна.

Няма да допуснем руски войски да отидат в Украйна, която е наша приятелска страна. Ние обаче сме срещу дискриминацията спрямо рускоговорящите и незаконното потушаване на масовите проруски протести, каза още Лавров.

Руският външен министър не пожела да отговори на въпроса дали е постигнато негласно споразумение между Вашингтон, Брюксел и Москва за отлагане на допълнителните санкции срещу действията на Руската федерация.

В края на своето изказване той обобщи, че няма нужда от натрупване на допълнителни военни сили на враждуващите страни нито в Крим, нито по руско-украинската граница.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова от своя страна за конкретни стъпки по пътя към мира, които да заменят досегашните приказки.

Той потвърди, че страните са постигнали форма на споразумение, както и че основна роля в бъдещото помиряване на враждуващите страни ще има специалната наблюдателна мисия на ОССЕ.

Ръководителят на Държавния департамент призова новото украинско правителство да започне национален диалог с участието на всички региони в страната. Той прикани премиера Яценюк и неговите министри да започнат диалог с всички представители на разнородните общности в Украйна.

Кери потвърди, че украинският външен министър Андрей Дещица е обещал енергични и прозрачни усилия на Киев в тази посока.

Той изрази оптимизъм относно постигнатия днес напредък, но напомни, че ако Москва не положи реални усилия във връзка с поетите днес ангажименти, САЩ няма да имат никакъв друг избор, освен да наложат още санкции.

Върховният представител на ЕС за външните работи Катрин Аштън каза, че Брюксел подкрепя е намеренията на Киев за държавно преустройство на Украйна по правилния начин. Първият дипломат на съюза увери, че страните членки ще продължат да стоят зад тези усилия „по всеки възможен начин".