До 15 ноември трябва да бъде създадено руско-българско смесено дружество, което ще се заеме с разработката на техническо-икономическата обосновка на българския участък на „Южен поток".

За това са се разбрали по време на телефонен разговор премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин.

В хода на разговора Путин е изразил готовност доставката на елементи за замяна на части от защитната система на шести блок от АЕЦ „Козлодуй" да се осъществи в най-кратки срокове и те да пристигнат в България със самолет, за да може плановият ремонт на централата да завърши в срок.

Двамата министър-председатели са обсъдили и хода на изпълнението на споразуменията, свързани с изграждането на АЕЦ „Белене".

Коментиран е и въпросът за привличане към проекта на компании от трети страни, които са най-компетентни в сферата на атомната енергетика в света.

Припомняме, преди дни се проведоха разговори между министъра на икономиката Трайчо Трайков и шефа на „Газпром" Алексей Милер.

Тогава Трайков посочи, че целта е „Южен поток" да се случи по-бързо. Румъния не се доближава до определението аналогично на нашето, посочи министърът и отбеляза, че преговорите се водят така, че газопроводът да мине през България.

По-рано шефът на „Газпром" заяви, че работата по газопровода „Южен поток" върви по график, като се очаква строителството да започне през 2013 година, а първите количества газ да тръгнат по него в края на 2015 година.