Румъния не се доближава до определението аналогично на нашето, каза министър Трайчо Трайков в отговор на въпрос дали преговорите на северната ни съседка за този проект са заплаха за България.

По думите на министър Трайков етапът на Румъния съответства на позициите, които страната ни е имала през 2008 година.

Възможно е и България, и Румъния да печелят, газопроводът дава възможност за отклонение", каза още Трайков, цитиран от БНР.

За да се вземе окончателно инвестиционно решение въпросът за обезпечаването на количествата газ трябва да е гарантиран, обясни още икономическият министър в отговор на въпроса има ли риск количествата газ за "Южен поток" да са недостатъчни и страната ни да не може да печели от транзитни такси.

Министърът уточни, че България за момента е казала, че работи за този проект, „но, за да харчим пари трябва да има окончателно инвестиционно решение." Същият принцип се отнася и за проекта „Набуко", уточни министърът.

Съществено отражение върху бюджета на страната като резултат от строителството на "Южен поток" няма да има, категоричен беше министър Трайков.
Финансирането е 50 на 50,като само една малка част от българското участие ще бъде поето от бюджета, обясни още той и допълни, че тази малка част ще е от бюджета на БЕХ, а по-голямата ще бъде заеми от финансови институции.

Припомняме, вчера се проведоха разговори между министъра на икономиката Трайчо Трайков и шефа на „Газпром" Алексей Милер.

Целта е „Южен поток" да се случи по-бързо, изтъкна Трайков. За news.bg той уточни, че преговорите се водят така, че газопровода да мине през България.

Днес министър Трайков уточни, че на този етап няма решение за промяна на основната карта на тръбата - т.е. входа ще е от Зайчар. По отношение на исканията на сръбската страна, Трайчо Трайков уточни, че има само намеци, но нищо окончателно заявено като искания.