"Газпром" е готов да увеличи доставките на синьо гориво за потребителите в чужбина дори извън планираните обеми. Това заяви шефът на руския газов гигант Алексей Милер на среща с руския премиер Владимир Путин.

Отчитайки готовността за предстоящия есенно-зимен сезон, Алексей Милер заяви, че „Газпром" е готов към максимално натоварване на мощностите, чрез които доставя синьо гориво както в страната, така и за износ.

„До 15 октомври ще запълним всички наши подземни хранилища, като обемът им ще достигне 64 милиарда куб. метра газ. Тези количества ни гарантират спокойна работа през есенно-зимния период, като сме готови да задоволим потребностите на нашите потребители в периода на пикови натоварвания", каза Алексей Милер.

По думите му, „Газпром" ще увеличи тази година добива с 15 % спрямо 2009-та най-вече заради нарасналото потребление в самата Русия.

Относно международните ангажименти Милер изтъкна, че търсенето на газ в западна и северна Европа се увеличава, докато в южната и източната й част то е намаляло заради по-ниските темпове на икономическо възстановяване.

Според шефа на „Газпром", работата по газопровода „Южен поток" върви по график, като се очаква строителството да започне през 2013 година, а първите количества газ да тръгнат по него в края на 2015 година.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов каза, че страната ни няма да иска допълнителни количества газ. Той обясни, че в момента потреблението на синьо гориво у нас е по-малко от това, което страната ни е заявила като количества.