Случаи на насилие в поправителния дом в Бойчиновци установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Констатирано е, че е имало случай на превишаване на правомощията от надзорния състав. В тази връзка са предприети мерки, служителите са отстранени и не работят с децата и младежите от дома, уточняват от агенцията.

Проверката на ДАЗД е установила, че частично се потвърждават изнесените тревожни данни в доклади на омбудсмана на Републиката и Българския хелзинкски комитет за системно насилие над непълнолетните, лишени от свобода, и задържаните под стража.

Припомняме, още в началото на годината, през януари месец, избухна скандал за изключително мизерните условия в поправителния дом в Бойчиновци, бяха изнесени данни за насилие и злоупотреби. Министерство на правосъдието направи проверка и смени ръководството. Проверката на ДАЗД започна в края на март.

Оказва се, че в поправителния дом физическата саморазправа между децата не е изключение. Съществува и вербално насилие между настанените момчета, изтъква агенцията за закрила на детето в доклада си за наблюдението в поправителния дом.

Експертите са установили, че условията на живот не са добри, но са предприети действия за ремонтиране на спалните помещения, които се отопляват трудно и са студени.

В доклада се припомня, че поправителният дом в Бойчиновци е единственото място за изпълнение на наказанието „лишаване от свобода" за непълнолетни момчета. В него са настанени 46 деца и младежи (30 непълнолетни и 16 пълнолетни). Осем от децата са на възраст 14 - 16 години; 22 деца са на 17 години и 16 са навършили 18 години.

Кражба е преобладаващото провинение, за което са настанени в поправителния дом.

Констатирано е още, че по време на престоя си в поправителния дом непълнолетните не получават никаква професионална подготовка. Въпреки че има деца, които са завършили начално образование, нивото им на грамотност е ниско, те не умеят да четат и пишат. Установено е още, че персоналът полага усилия за социално включване на лишените от свобода, ограмотяването им и оценяване на риска от рецидив.

Комисията, извършила наблюдението над децата и младежите, е констатирала, че взаимодействието със социалната система е неефективно. При постъпването им в Дома за голяма част от децата и младежите липсва информация за социалния и здравния им статус - минали и настоящи заболявания. Само една част от лишените от свобода са посещавани от родители, роднини, приятели.

С цел подобряване на организацията на работа с децата в поправителния дом, шефът на ДАЗД е дал на началника на дома и редица препоръки. Една от тях е непълнолетните и пълнолетните подсъдими или лишени от свобода да бъдат разделени едни от други.

Министрите на правосъдието и на образованието и науката са уведомени за резултатите от наблюдението, посочват от агенцията.