Правосъдното министерство настоява за разследване за насилие в Поправителния дом в Бойчиновци, съобщават от ведомството. Зам.-министър Андрей Янкулов е изпратил сигнал до Окръжна прокуратура-Монтана, в който предлага в дома да бъде извършено разследване за насилие спрямо непълнолетни лишени от свобода.

Сигналът е изготвен на базата на извършена проверка. Повод за нея станали констатации за неправомерна употреба на сила от служители на надзорно-охранителния състав, съдържащи се в доклади на български и международни организации, които осъществяват независим мониторинг върху местата за лишаване от свобода.

Проверката е разпоредена от правосъдния министър Христо Иванов. По време на извършването й, Янкулов е събрал множество писмени сведения от лишени от свобода непълнолетни за насилие спрямо тях. Те са приложени към сигнала до прокуратурата.

При проверката е установено също така и много лошото състояние на материалната база в Поправителния дом. Това от своя страна води до невъзможност за осигуряване на нормални условия на живот на настанените в дома непълнолетни.

Освен това е констатиран и неоправдано висок брой на работещите в дома служители от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (над 120 по щат). Броят на настанените непълнолетни пък е двойно по-малък -  около 60. Броят на работещите е сравнен с този на служителите в другите места за лишаване от свобода.

Установено е още, че съществуващите в дома проблеми са били неглижирани в продължение на години от ръководството на това звено, така и от страна на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

Комисия, назначена от министър Иванов, подготвя доклад за състоянието на Поправителния дом и проблемите в него, а междувременно на ръководството на главната дирекция е разпоредено да предложи спешни мерки във връзка с констатациите на проверката в Бойчиновци.